Nahrávám...
Skvělým zástupcem této kategorie je Chardonnay z vinařství Domaine Gayda v Langedocu. U tohoto Chardonnay ve kterém vůni komponují noty bílých květů, citrusových plodů a letní vyzrálé hrušky naleznete skvělý poměr mezi kvalitou a cenou. Ústní aroma charakterizují tóny vyzrálého citronu a bílého grepu Ideálně doprovodí mořské plody s těstovinami, grilované krevety, mořské i sladkovodní ryby v jednoduché úpravě, jemnou drůbež na smetaně, nebo čerstvý kozí sýr.
Bavíme-li se o Chardonnay, tak nemůžeme vynechat Chablis. Vinařství Domaine des Hâtes produkuje jedno z nejzajímavějších Chablis AOC. Komplexní vůně tohoto vína je sestavená z not bílých květů, ovoce (mirabelka, bílý rybíz) a citrusových plodů. Svěží, příjemně dráždivé víno dokonale doprovodí ústřice, jednoduchou úpravu korýšů, orientální pokrmy (tygří krevety na curry), nebo vlažný koláč s karamelizovaným ovoce.
Chardonnay je bílá odrůda velice intenzivně pěstovaná na vinohradech v oblastech Champagne, v Burgundsku a v kraji Chablis, kde je odrůdou jedinou.
Publikované genetické analýzy informují, že je výsledkem křížení odrůd Gouais a Pinot. Někdy se nazývá – mylně – Pinot Blanc – protože se nejedná o bílou formu Pinot Noir. Je pravdou, že regionálně, má rozdílná jména, například: petite Sainte Marie v Savojsku nebo Chaudanay v kraji Touraine…
Chardonnay je odrůda schopná vysokých výnosů, což souvisí s vybraným klonem, kterých je schváleno celkem 31. Průměrně odolává padlí a je citlivá na deštivé a chladné podnebí v době květenství.
Nedaří se jí na půdách trpících nedostatkem vláhy.
Mimo již zmíněné oblasti, Champagne a Burgundska, je odrůda Chardonnay pěstována v krajích Saumur, Orléans, Touraine, Bugey… a v jižních francouzských viničních oblastech, zvláště v Longuedoc-Roussillon. Odrůda zakořenila i na téměř všech světových vinohradech.
Je-li Chardonnay pěstována rozumně, bez velkých výnosů, dává vína velice delikátní, podmanivá, harmonická, intenzivní, obšírná, aromaticky bohatá a dokonale vyzrávají v dubových sudech.
Na jižních vinohradech musí být Chardonnay sklizeno poměrně ranně, aby si zachovala všechny své kvality. Je nutné přesně sledovat, při jejím dozrávání hroznů, rovnováhu cukr/kyseliny .
Některé vůně a aroma charakterizující víno, kterým Chardonnay dává zrod:
Akátový květ, mandle (i grilovaná), ambra, banán, čerstvé máslo, skořice, kdoule, list černého rybízu, citron, květ oranžovníku, čerstvé kapradí, mango, chlebová střída, med, grilovaný lískový oříšek, konfitovaný pomeranč, bílá broskev, grep, světlý tabák, lípový květ, lesní mlází, vanilka, bílý lanýž…..
Ochutnejte například špičkové Bourgogne Chardonnay nebo Chardonnay z Austrálie, které také naleznete mezi víny našeho e-shopu. Většina našich vín Chardonny je v provedení suché. Pokud se podíváte do sekce českých vín, tak tam objevíte i oblíbené Chardonnay v pozdním sběru.