Nahrávám...
Naše doporučení u této odrůdy se ubírá k Gewurztraminer Sélection A.O.C. z vinařství Cave du Roi Dagobert. Líbivou vůni tohoto Gewurztramineru charakterizují noty liči, manga a koření. Kořenitý temperament stimuluje celkovou strukturu chuťového výrazu, jehož finální pocit lahodně doznívá. Ideálně doprovodí zvěřinové paštiky i husí játra foie gras, uzeného pstruha, výrazné pokrmy asijské kuchyně, sýr Munster a piškotové deserty.
Pokud se podíváme do Čech, tak tu máme opravdu skvělý polosuchý Gewurztraminer výběr z hroznů z Vinařství Johann W – Třebívlice. Víno si vás podmaní svou výraznou kořenitou vůní, v níž převládají kvetoucí růže a zralé liči. V jeho plné, harmonické chuti se příjemně doplňují tóny sušeného peckového ovoce, jemný zbytek cukru a příjemná kyselina. Toto víno doporučujeme kombinovat např. s asijskou kuchyní, se sýry s modrou plísní a chuťově výraznými paštikami.
Jedná se o růžovou a aromatickou mutaci odrůdy Savagnin Blanc. Tramín červený je odrůdou intenzivně pěstovanou v Alsasku a na březích Mosely, ale zakořenila i na vinohradech mnoha dalších zemí.
V zimním období Gewurztramineru mráz neuškodí, ale protože jeho pupence raší brzy na jaře, mohou být, pokud mrzne, spáleny. Je uznáno, v současnosti, 8 klonů – 643 je nejproduktivnější.
Tramín červený dává zrod aromatickým suchým vínům, jakož i pozdním sběrům, výrazově velice intenzivním, aromatickým, obsahujícím zbytkové cukry a pozitivně vyzrávající dlouhé roky.
V Gewurztramineru najdeme noty meruňky, karamelu, ušlechtilé kůže a hlavně koření (skořice, pepř…), doprovázejí tóny ovocných džemů, exotického ovoce, ale i vůně květnaté (jasmín, kručinka, konvalinka, pivoňka). Nechybí vůně pralinek, lékořice, slupky citrusových plodů, pražení nebo perníku…
Víno Gewurztraminer z Alsace, stejně tak jako Tramín červený v polosuché variantě z Moravy patří mezi stálice naší nabídky vín.