Nahrávám...
Kvalitním zástupcem této odrůdy je Ryzlink Vlašský pozdní sběr z Vinařství Vinofol. Je to velice pikantní a osvěžující víno s vůní po limetce, pomeranči a pomelu. Víno dokonale doprovodí vepřové maso a zabíjačkové speciality.
Původ odrůdy není přesně známý, ale je prokázáno, že nemá žádný vztah k Ryzlinku rýnskému.
Ryzlink vlašský je velice rozšířená odrůda v jihovýchodní Evropě: Rumunsku, Chorvatsku, v severní Itálii, v Srbsku nebo v Bulharsku. Ale poměrně bohatě i v Rakousku, na Slovensku a samozřejmě na Moravě.
Ve Španělsku pěstovaná odrůda Bora by mohla být příbuznou Vlašskému ryzlinku.
V rozdílných zemích nese názvy Welschriesling, Riesling italico, Olaszrizling, Laški rizling…
Keř odrůdy je středního růstu a rodí středně veliké, válcovité hrozny na dlouhé stopce. Malé bobule jsou žlutozelené s černou tečkou na vrcholu. Slupku mají pevnou a dužina je řídce šťavnatá, s pronikavou kyselinou.
Vína z Ryzlinku vlašského se vyznačují vyšším obsahem kyselin. Jsou- li hrozny dokonale vyzrálé a produkce je kvantitativně nižší, jsou vína svěže přívětivá. Pozdní sběry mají harmonický výraz kyselin a zbytkových cukrů.
Barva vín je světle žlutozelená a chuťový výraz je poměrně tělnatý. Ve vůni se objevují noty červeného rybízu, zeleného angreštu, lučního kvítí, grilované mandle, meruňky, ale i ananasu, sladkých koření, citronu a světlého medu.
Jsou příjemným aperitivem. Mohou doprovázet studené předkrmy, zeleninové pokrmy i zvěřinové paštiky a jednoduchá jídla každodenní kuchyně.
Vínům z odrůdy Vlašský ryzlink vyhovuje i delší skladování.