Nahrávám...
Skvělým zástupcem této odrůdy je víno Hibernal BIO z Vinařství Cibulka. Tento Hibernal je víno světle žluté barvy vyrobené z ekologicky pěstovaných hroznů s vůní po bezu a hluchavce. V chuti objevíme jemný grepový dotek a příjemná kyselina dotváří svěžest vína.
Odrůda Hibernal je středně pozdní až pozdní moštová odrůda, určená k výrobě bílých vín. Byla vyšlechtěna v roce 1944 v Německu, křížením odrůd Seibel 7053 (Chancellor) a Ryzlinku rýnského.
Seibel 7053 (Chancellor) je odrůda vyšlechtěná francouzským šlechtitelem Albertem Seibelem, z počátku 19. Století.
Byla vysázena do roku 1950 ve Francii, ale po zákazu pěstování hybridních odrůd pro výrobu jakostních vín, byly osázené plochy drasticky redukovány.
Dnes se Hibernal pěstuje na východním pobřeží USA, kde je populární a dává zrod vínům růžovým i červeným.
V Německu byla odrůda pěstována na 100ha v roce 2004 a v malém množství byla vysázena i ve Švýcarsku a v Kanadě.
Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 2004.
V roce 2010 byla pěstována na ploše 33ha a osázené plochy mají rostoucí tendenci. Hibernal se zdá být perspektivní odrůdou pro české a moravské vinohrady.
Je to odrůda dobře odolná zimním mrazům, ale citlivá na mrazy jarní, vzhledem k velmi ranému rašení.
Rodí hrozny malé až středně velké, válcovitě-kuželovité. Bobule jsou žlutozelené nebo růžovošedé u přezrálých hroznů. Dužina je bez zabarvení.
Hibernal dává zrod vínům, které mohou připomínat, jejich senzorickým výrazem, vína z Ryzlinku rýnského nebo Sauvignonu bílého, někdy i z Rulandského šedého.
Typické odrůdové víno má zelenožlutou barvu, intenzivní vůni, ovocný chuťový výraz a kořenité ústní aroma.
Ve vůni lze objevit noty černého rybízu, grepu, ananasu, pomeranče nebo jemných květinových tónů, ale i hrušky nebo kiwi.
Víno z odrůdy Hibernal je vhodné k archivaci a příjemně doprovodí předkrmy, bohatou úpravu ryb nebo mořských plodů. Sladké výběry se dobře hodí k sýrům s modrou plísní a ovocným dezertům.