Nahrávám...
Viognier je v Čechách méně známá odrůda. Nicméně Viognier IGP Pays D´Oc z Langedockého vinařství Domaine Gayda bychom přehlédnout neměli. Víno s výraznou vůni komponují noty bílé broskve, meruňky a akátového květu. Chuťový výraz, je až omamně svěží, lahodně elegantní a ústní aroma charakterizují tóny bílého ovoce, vyzrálých citrusových plodů a delikátní minerální nota. Tento Viognier bude ideálním aperitivem a příjemně doprovodí například rizoto s olivami, Svatojakubské mušle na zázvoru, filety z parmice nachové s ratatouille, nebo sýr Brie.
Viognier Je velice stará odrůda, již dávno pěstovaná v apelaci Condrieu a v okolí vesnice Ampuis – v severní části Côtes du Rhône, na pravém břehu řeky. Viognier je intenzivně pěstována i na vinohradech jižní Francie, kde, po většině, dává jedno odrůdová krajová vína (Vins de Pays).
Na půdách, hlavně hlubokých a úrodných, vyžaduje hustou výsadbu/ha. Dává hrozny dokonalé kvality do výnosu 40hl/ha, při výnosech vyšších se jejich kvalita podstatně snižuje. U odrůdy je třeba dodržovat potašovou fertilizaci.
Viognier se musí sklízet za časného rána a jeho mošt i víno jsou náchylné na oxidaci. Aktuálně jsou uznány jeho 3 klony, dávající rozdílné kvantity i kvality hroznů. V apelacích Condrieu a Château Grillet je původcem vzácných a ušlechtilých vín jedno odrůdových.
Viognier dává zrod vínům vysoké kvality, štědrých, opulentních, vláčných, velice delikátních, vysoce aromatických. Někdy je charakterizuje nedostatečný obsah kyselin a lehká hořkost. Jsou skvělým aperitivem a dokonalým společníkem bohatě upravených ryb, raků v bujónu nebo kvalitní drůbeže.
Jeho aromatickou paletu komponují vůně zeleného citrónu, bílé broskve, meruňky, kdoule, včelího vosku nebo květů mandlovníku, mečíku a po delším vyzrávání v lahvi jsou patrné noty lipového květu, perníku, pižma, minerálů, světlého tabáku, fialky…