Nahrávám...
Perfektním zástupcem odrůdy Cortese je bílé víno Gavi.
Mive DOCG od vinařství Giribaldi. Je to svěží, výrazné suché víno s vůní vyzrálého ovoce s příjemnými tóny koření a vanilky. V chuti se objevuje příjemná kyselina s aroma citrusů a zelených jablek. Skvěle doprovodí antipasty, mořské mušle, mořské plody, jemnou úpravu mořských ryb, carpaccio z lososa, rizoto z mořských plodů nebo ravioli plněné ricottou a špenátem.
Cortese je velice stará odrůda, pěstovaná již mnoho let v oblasti Piemont, v severozápadní Itálii. Je možné ji objevit v několika dalších italských viničních oblastech, ale je známá i v Německu, ve Švýcarsku, v Argentině, Mexiku, v Brazilii i ve Spojených Státech. Ve Francii je téměř neznámá.
V rozdílných zemích a oblastech nese názvy jako: cortesa courteis, bianca fernanda, raveruso a několik dalších.
Bobule jsou střední velikosti, nepravidelné, kulaté. Jejich slupka je tenká, pravidelně zabarvená barvou žlutě zelenou, žlutě zlatou když je hrozen vyzrálý. Silně vysluněné bobule mají barvu až oranžovou. Dužina bobule je lehce křupavá a šťavnatá.
Cortese preferuje teplé a suché klimatické podmínky.
Je dobře odolná v zimním období a není nikterak náchylná na kryptogamické nemoci, vyjma šedé plísně a peronospory.
Cortese dává vína velice kvalitní, svěží, bohatá na kyseliny, barvy žlutě slámové, obohacené o nazelenalé odstíny. Jejich obsah alkoholů je nižší a jsou to vína určená k vychutnávání jako mladá.
Podávají se jako aperitiv, s úpravami těstovin s mořskými plody, grilovanými a pečenými rybami bez omáček a s pečenou drůbeží nebo telecím grilovaným masem.
V Itálii se z odrůdy Cortese produkují hlavně vína suchá, ale i vína šumivá a její hrozny se někdy konzumují jako stolní.
Aromatickou škálu vín komponují tóny akátových květů, citrusových plodů, manga, žlutého melounu, bílé broskve, hrušky, jablka, ale i světlého medu.