Nahrávám...
Grillo Punto ,,8" ze Sicilie je naším tajným tipem. Vůni vína komponují půvabné tóny světlých květů a čerstvého letního ovoce. Chuť je svěží, půvabná, dokonale harmonická s noty žlutého peckovitého ovoce a minerálů. Usměvavé svěží víno lahodně doprovodí ryby po studenu i grilované, těstoviny s mořskými plody, jednoduchou úpravu telecího a vepřového masa, jemné sýry i ovocné koláče.
Je scelována s odrůdami catarratto a inzolia a společně dávají slavné likérové víno Marsala. Ale Grillo je odrůda zpracovávaná stále častěji na skvělé jedno odrůdové suché víno, svěžího a ovocného výrazu.
Vznikla zkřížením odrůd catarratto a Muškátu alexandrijského (někdy nazývaného zibobbo), kterou vytvořil v roce 1869 Antonio Mendola.
Je to i málo známá odrůda v ostatních italských viničních oblastech, ale v Ligurii se pěstuje a nese název rossese bianco.
Mimo Itálii je Garillo pěstována v Austrálii a v Jižní Africe.
Bobule jsou větší, nepravidelné a mají tlustou slupku. Jejich barva přechází ze žlutě zelené až do zlaté, někdy se objeví i odstíny rezu. Dužina bobulí je hustá.
Grillo si libuje na parcelách situovaných v blízkosti moře, kde radostně vychutnává svěží mořský vánek. Není náchylná na žádnou z nemocí vinné révy a odolává vysokým teplotám.
Grillo víno má dokonalou harmonii alkoholů a kyselin. Jejich šat je oděn do barvy žlutě slámové, zdobené nazelenalými odlesky a ve většině případů je jejich charakter svěží a ovocný.
Vína z odrůdy Grillo je třeba vychutnávat mladá a to hlavně proto, že mají tendenci rychle oxidovat. V Itálii se tato vína nechávají úspěšně školit několik let v dubových sudech.
Bohatou škálu vůní vín z odrůdy Grillo komponují tóny citrusových plodů, máty peprné, oregana a noty květnaté, kopřivy, bílé broskve, šalvěje, hrušky, zeleného čaje….