Nahrávám...
Mezi našimi zákazníky se stala oblíbenou Frankovka Premium pozdní sběr z vinařství Kubík. Víno rubínové barvy s vůní červeného peckového ovoce, koření a dubového sudu. Její chhuť je plná, ovocná s kapkou dubu a jemnými tříslovinami.
Neměli bychom také zapomenou na růžová vína. Skvělým zástupcem této kategorie je dozajista Frankovka rosé z vinařství Sedlák. Víno světlejší starorůžové barvy s příjemným aroma po třešních, ostružinách a lesních jahodách. Chuť je lehčí a svěží, připomínající višně a ostružiny, jež v závěru doplňuje pikantní citrusový podtón.
Frankovka je moštová odrůda (raisins de cuve). Je velice stará a má, podle některých pramenů, německý původ. Jindy je považována za její pravlast Dolní Rakousko, odkud se rozšířila v 18. Století.
V Rakousku je odrůda nazývána Blaufrankisch a je vysázena na více jak 2.600ha a to hlavně v kraji Burgenland. V Německu nese název Lemberger nebo Limberger, v Maďarsku se ji říká kékfrankos, v Itálii frankonia. Je vysázená v Chorvarsku, ve Slovinsku na Slovensku a, samozřejmě, u nás je jednou z nejrozšířenějších pěstovaných odrůd na Moravě. Ve vlámské části Belgie nese označení Hageland A.O.C.
Podle analýzy DNA je křížencem odrůdy Gouais Blanc (otec) a Blaue Zimmettraube (matka).
Hrozen Frankovky je střední až velký, válcovitě-kuželovitý, středně hustý až hustý. Barva bobulí je tmavomodrá až modročerná, dužina je bez zabarvení. Slupka obsahuje velké množství antokyanového barviva.
Doba rašení oček a květu je středně raná. Sklizňová zralost hroznů je v první pozdní době.
Frankovka je méně odolná proti plísni révové a padlí révovému. Je lépe odolná proti plísni šedé. Je poměrně odolná proti zimním mrazům, ale hodně citlivá na jarní mrazíky.
Frankovce se daří na rovinatých terénech, v lehčí, humózní půdě a na půdách sprašových i štěrkovitých. Nemá v oblibě půdy těžké a vlhké.
Frankovka dává vína tmavě rudá, ovocného výrazu. Při nízkých výnosech jsou vína z Frankovky nepříliš kyselá, více či méně bohatá na alkohol, drsná a dobře se uchovávající.
Jejich charakteristické vůně připomínají černý rybíz, červenou třešni, višeň, divokou ostružinu i borůvku a drobné noty černého pepře.