Nahrávám...
Při výběru červeného Sangiovese, by jste neměli minout Nobile di Montepulciano Lunardo jehož chuťový výraz obsahuje noty černé čokolády, doutníku a jeho finální výraz je velice elegantní.
Mezi nejznámější vína z odrůdy Sangivese patří Brunello di Montalcino. V našem případě od producenta Pietranera. Ve vůni tohoto Brunella naleznete noty švestky s tóny tmavého tabáku a sušeného koření. Perfektně doprovodí hovězí carpaccio nebo divokého králíka na švestkách.
Původem z Itálie, je Sangiovese z Toskánska vyhlášenou odrůdou, která dává zrod slavným vínům Brunello di Montalcino a Chianti.
V oficiálním Katalogu druhů vinné révy je tato odrůda zapsána jako raisins de cuve – dávající hrozny výhradně určené k výrobě vína.
Podle posledních výsledků genetických analýz je Sangiovese výsledkem přírodního křížení mezi calabrese di Montenuovo (matka) – odrůdy téměř neznámé – a ciliegiolo (otec).
Lokální názvy stejné odrůdy: niellucciu, negretta, sangiovetto, brunello, morellino, uva abruzzi, tuccanese….
Sangiovese nasazuje velice brzo na pupence. Jedná se o odrůdu poměrně rustikální, která má v oblibě půdy s obsahem jílů. Vyhovují jí klimatické podmínky mírné, s trochu vyšší vlhkostí, protože se obává vysokých teplot.
Vyzrálosti dosahuje ve druhém, pozdějším období. Je nutné sledovat vyzrálost uvnitř bobulí i vyzrálost zrníček.
V současnosti je schváleno a používáno 5 klonů odrůdy Sangiovese.
Odrůda je součástí výsadby i na Korsice - Vins de Corse a Ajaccio – a přispěla významně k reputaci vín z apelace Patrimonio.
Sangiovese dává zrod vínům ovocným, pevné konstrukce, harmonického výrazu, krásné rubínové barvy, vín s vysokým obsahem alkoholu.
Jejich senzorický výraz je poměrně jemný, i když v mládí někdy lehce trpký, ale dobře vyzrávající v lahvi. Aromatickou partituru charakterizují noty ovoce, ovocných džemů, sladkých koření i černého pepře, květ fialky….
Vína z odrůdy Sangiovese lahodně doprovodí například hovězí steak s černým pepřem, vepřové maso na karí, grilované jehněčí kotletky, grilovaný špíz z drůbežích jater a sýry Gouda, Parmigiano Reggiano.