Nahrávám...
Mezi nevyhledávanější Nebbiola našeho e-shopu patří Langhe Nebbiollo od Luigi Pira, kterému v ústní dutině dominují tóny vyzrálé třešně a ušlechtilých dřevin. Stejně tak Nebbiolo d´Alba od Giribaldiho se svým sametově vláčným, ovocně šťavnatým a harmonickým chuťovým výrazem.
A nemůžeme zapomenout ani na nejznámější Nebiollo Barolo
S ústním aroma obohaceným o tóny tabáku a skořice. Vskutku báječné, hedvábné, aristokraticky vznešené víno.
Nebbiolo je stará odrůda, pěstovaná v italském regionu Piémont již ve XIII století. Je velice podobná odrůdě Freisa, původem ze stejné oblasti.
Lze ji nalézt i na dalších vinohradech a to jak v Itálii, tak i v Rakousku, v Bulharsku, Řecku, ale i v Mexiku, Spojených Státech, Austrálii…ve Francii je téměř neznámá, ale přesto je zapsána v Oficiálním Katalogu odrůd révy vinné, jako raisin de cuve – určená výhradně k výrobě vína.
Název odrůdy je odvozen od slova nebbia – mlha v italštině – což odpovídá bohatému ojínění slupky bobulí a ne, jak se dlouho předpokládalo, častým mlhám zahalující vrcholky kopců obklopujících vinohrady.
Nebbiolo nasazuje na pupence velice brzy. Ale její vegetativní cyklus je dlouhý. Aby hrozny vyzrály, vyžadují vysoké teploty od dubna až do října. Dokonale jí vyhovují půdy jílově vápencové, suché a málo úrodné, pěstované na vinohradech v nižších polohách, orientovaných jihojihozápadně. Není dobré ji vysazovat v rovině, neboť jí nesvědčí, mimo jiné, mlhy v době květenství. Ideální jsou polohy v okolí města Alba, v apelacích Barolo a Barbaresco, kde se rodí nejhodnotnější vína.
Slupka boulí odrůdy Nebbiolo je tenká a vína se vyznačují poměrně světlou barvou, zdobenou cihlovými i oranžovými odstíny a to i v případě mladých ročníků. Hodnoty obsahu kyselin a taninů jsou vysoké. Cukernatost je bohatá a vína mívají běžně obsah alkoholu 14%-15%. Proto, i když jsou vykvašena do sucha, mohou vyvolávat pocit sladkosti (alkoholy jsou substance sladké!).
Nejlepší crus z Nebbiola, vyvolávají vůně a aroma vskutku čarovné: ať jsou to noty anýzu, dýmu, kakaa, třešně, mečíku, uschlé růže, lékořice nebo džemu z červeného ovoce, tóny ostružiny, fialky či ušlechtilé kůže a hlavně čerstvého lanýže.
Nebbiolo a lanýž, zvláště bílý, mají mnoho společného a dávají zrod nezapomenutelným zážitkům při jejich zásnubách.
Celá další bohatá nabídka pokrmů regionální kuchyně z kraje Piemontu a Nebbiolo komponují dokonalé senzorické a senzitivní akordy. Vína z této odrůdy lahodně doprovázejí lanýžové risotto, hovězí pečeni s dušenou mrkví nebo bohatou úpravu zvěřiny a hříbků s výraznou omáčkou.
Vzácná vína z odrůdy Nebbiolo mají vskutku jedinečný a smyslný charakter.