Nahrávám...
Barbera del Monferrato od Livio Pavese patří mezi nejzajímavější vína z Piemonte, co se týká poměru ceny a výkonu. Vůni vína komponují noty višně, vanilky a marcipánu. V ústním aroma dominují tóny černých třešní a kompotovaných višní.
Barbera nera je odrůda vinné révy, která se již dlouhou dobu pěstuje v Itálii – a je zde druhou nerozšířenější.
Je velice známá v oblasti Piémont a pěstuje se i ve Východní Evropě, v Jižní Africe a v Americe..
Je málo známá ve Francii, přesto je zařazená do Oficiálního Katalogu, jako odrůda raisins de cuve (moštová). Nemá žádnou vazbu na odrůdu barbera bianca, která je původem ze stejného regionu.
Existují další regionální názvy této odrůdy: barbera d´Asti, barberone, amaro, barbin, barvesino…
Barbera nera rodí hrozny formy kuželovité, středně veliké, kompaktní. Bobule jsou kulaté, průměrné velikosti, černě namodralé barvy. Jejich ojíněná slupka je pevná, odolná. Odrůdě se daří na svazích vysluněných, na půdách jílových, obsahujících oxid železitý. Je poměrně dobře odolná na padlí, ale je citlivá na šedou plíseň.
Barbera nera dává vína tělnatá, barvy rubínové, ozdobené purpurovým nádechem, obsahující jemné taniny. Jsou to vína výrazu harmonického, senzoricky přívětivá, s příjemně osvěžující aciditou.
V Itálii se z Barbery vyrábějí i šumivá červená vína, partikulárního výrazu.
Hlavní aromatické noty, charakterizující vína z této odrůdy připomínají třešeň, fík, ostružinu, vyzrálou švestku, fialku a orientální koření…a proto se velice dobře snoubí s italskými uzeninami, pečenou kachnou, konfitovaným husím stehnem a výrazným tvrdým sýrem.