Nahrávám...
Vynikajícím zástupcem této kategorie je Dolcetto d´ Alba z vinařství Luigi Pira. Toto Dolcetto nám nabídne svěží vůni komponovanou z not květin, borůvek a černé třešně. Chuťový výraz vína tvoří pevné taniny, je intenzivní a ve finále minerálně svěží. A bude ideálním společníkem tatarského bifteku.
Dolcetto je italská odrůda vysázená na vinohradech hlavně v oblasti Piémont.
Nalezneme ji ale rovněž na vinohradech v Argentině i ve Francii. Je zařazena do Oficiálního Katalogu jako raisin de cuve (moštová odrůda).
Je bází vín DOC jako Docetto d´Alba, Dolcetto di Diano, Dolcetto d´Ovada a Dolcetto di Dogliani.
Regionálně existuje také pod názvy: acqui, bignola nebo bignolia, casolo, dolsin, dolciut, turino.
Hrozny této odrůdy jsou středně veliké, vice méně kompaktní, bobule jsou drobnější, eliptické, téměř černé s modrým nádechem. Jsou šťavnaté, silně ojíněné.
Počátek rašení révy a pupenců je pozdní. Odrůda je citlivá na padlí a další typy plísní, s výjimkou plísně šedé.
Vína, kterým Dolcetto nero dává zrod, jsou hladká, svěže ovocná, typická barvou magenta s rubínovými odstíny. Vína mají nižší obsah acidity, hořkost, která není nepříjemná a jsou doporučovaná k vychutnání jako mladá.
Jejich vůně jsou hlavně květnaté a připomínající plody vyzrálých ostružin i aroma černé čokolády.
Příjemně doprovodí dušenou šunku, grilovanou drůbež, pečené hovězí maso bez omáčky, grilované jehněčí kotletky a čokoládové i ovocné deserty.