Nahrávám...
Nero D’Avola Sicilia DOC je jedním z našich tipů na skvělé červené víno za velmi přijatelnou cenu. V intenzivní vůni tohoto vína dominují noty červeného ovoce, borůvek a rybízového džemu. Štědrý chuťový výraz s ušlechtilými tříslovinami doplňují tóny vanilky, světlého tabáku a rebarbory.
Nero d´Avola je modrá italská odrůda, jejíž název přímo souvisí se jménem lokality Avola, která se nachází blízko města Syrakus, na východě ostrova Sicílie.
Odrůda se nazývá i Calabrese, z řeckého slova kalavisi, což znamená „chutný hrozen.“ Ale v žádném případě nijak nesouvisí s regionem Kalábrie, kde, navíc, je tato odrůda velice málo pěstovaná.
Nero d´Avola dominuje na vinohradech, které se rozkládají na vápencovité rovině jihovýchodní Sicílie, v okolí měst Rosolini a Pichino.
Pěstuje se i ve Spojených Státech, v Bulharsku a na Maltě. Je určená výhradně k výrobě vína (odrůda moštová, vigne de cuve).
Velice dobře se jí daří na chudých, vápencových půdách, dobře vysluněných, současně i částečně svěžích. Je citlivá na houbovou plíseň oidium truckeri, ale odolná k plísni šedé.
Naro d´Avola dává zrod kvalitním vínům, bohatým na taniny, mající vysoký stupeň alkoholů a dostatečný obsah acidity. Jejich intenzivní a zářivou rubínovou barvu dekorují fialové odstíny.
Jejich vůně připomínají černou třešeň, černou čokoládu, švestkový džem, hřebíček, malinu, ostružinu, borůvku, lékořici, lískový oříšek, tabák a květ fialky.
Vína z Nero d´Avola lahodně doprovodí těstoviny nebo rizoto s masovými a tomatovými omáčkami, vepřové a telecí maso s omáčkou a hovězí grilované bez omáčky.
Nejznámější apelací vína z této odrůdy je DOCG Carasuolo di Vittorio/IGT Sicilia Rosso.