Je jednou z nejstarších odrůd pěstovaných v oblasti Gironde a to již od prvního století našeho letopočtu.Jeho původem je, pravděpodobně, kříženec divokých odrůd ze severních úbočí Pyrenejí, kde se nacházel původní vinohrad Txakoli.Dvě druhé odrůdy, které dnes téměř vymizely, se Cabernetu Franc velice podobají: Morenoa a Txkoli noir.
Existuje verze, že původem odrůdy Cabernet Franc je divoká réva z hraniční oblasti Albánie a severního Řecka, kterou získal galský kmen Bituriges Vivisques, sídlící v oblasti Gironde.
Po dalším křížení, asi již se zmíněnými odrůdami pyrenejskými, se zrodila ještě stále divoká odrůda Biturica, opravdový předchůdce Cabernetu Franc.
Hrozny Cabernet Franc jsou výhradně určeny k výrobě vína (raisins de cuve), a je uznáno, v současnosti, jeho 28 klonů.
Odrůda Cabernet Franc je pěstována na vinohradech v celé oblasti Gironde, ale i na Jihozápadě a je hlavní modrou odrůdou v údolí Loiry, zvláště v apelacích Bourgueil, Chinon, nebo Sumur-Champigny.
Cabenet Franc je součástí skupiny rodu Carmenets. Na světě tvoří výsadbu na 45 000ha, z čehož 36 000ha ve Francii a 5 700ha v Itálii. Je zastoupen i na vinohradech v dalších zemích.
Víno, vyprodukované z odrůdy Cabernet Frank není bohaté na taniny, ale jeho výraz je delikátní, poměrně rychle vyzrává. Podle půdní skladby vinohradu, na kterém je pěstována, dává víno bohaté na vůně maliny, jahody, ale i černého rybízu nebo kapradí, květ fialky, tabáku či černé čokolády.
Velmi často tuto odrůdu najdeme ve vínech z oblasti Bordeaux jako kombinaci odrůd Cabernet Franc, Merlot a Cabernet sauvignon.