Nahrávám...
Nejobjednávanější víno Tempranillo je Izadi Crianza Rioja se svou zářivě rubínovou barvou, vůní tmavého peckovitého ovoce spolu s notami ostružiny, koření, lékořice a kouře. Toto Tempranillo z Rioja skvěle doprovodí výrazné uzeniny, grilované maso i kozí a ovčí sýry.
Tempranillo je emblematickou odrůdou španělských vinohradů a je také čtvrtou nejpěstovanější vinnou odrůdou na světě. Představuje 5% výsadby světového vinohradu.
Odrůda je přírodním křížencem bílé odrůdy Albillo z kraje Ribera del Douero a modré odrůdy Benedicto z oblasti Aragon.
Tempranillo je odrůda vysázená na 78% vinohradnických ploch v kraji Rioja a v menším počtu i na dalších španělských vinohradech.
Nalezneme ji rovněž na vinohradech v Bulharsku, na Kypru, v Řecku, v Portugalsku, Itálii nebo v Kalifornii, Jižní Africe nebo v Argentině.
Odrůda je výhradně určené k výrobě vína. Její bílá varianta byla objevena ve Španělsku až v roce 1988.
Lokálně nese názvy jako cencibel, tinto fino nebo tinto del pais, tinta roriz, escober, aragonez, palomino negro….
Tempranillo je odrůda, které se daří na půdách teplých, v regionech Středozemního moře, ale nemiluje, zvláště jarní, větrné podnebí, neboť může lámat její výhonky. Obtížně snáší extrémní a dlouze trvající sucho.
Její vyzrálé hrozny mají nízký obsah kyselin, což je důvodem jejího scelování s odrůdami Carignan a Grenache. Tím je senzorický výraz vína podstatně komplexnější.
Tempranillo dává vína bohatá na taniny, na vůně a aroma jahod, sušených švestek, čokolády, tmavého tabáku a v některých cuvées jsou patrné i tóny ušlechtilé kůže. Školení vína v dubových sudech obohacuje víno o výraznou notu vanilky.
Rioja Reserva a Grand Reserva, ve kterých Tepranillo dominuje, jsou dokonalými snoubenci k pečenému králíkovi na sušených švestkách, hodí se k masům na rožni nebo a la plancha, výrazně okořeněným, s anýzem a černými olivami nebo k rýži s klobásou chorizo.
Vína, která nebyla školena v dubových sudech, jsou výrazově jednodušší, ovocná a hodí se ke grilované zelenině nebo výrazné úpravě bílého masa a drůbeže.
¨