Nahrávám...
Charakteristické rysy této odrůdy nám krásně ukazuje červené víno Modrý Portugal z Vinařství Sedlák. Toto víno granátové barvy s vůní černého ovoce a čokolády Vás zaujme svou ovocností a lahodnou chutí s vyváženým sametovým projevem. Je to jedno z nejzajímavějších červených vín ve své cenové kategorii.
Modrý Portugal je odrůda, zřejmě původem z Portugalska, ale nikdy to nebylo dokázáno. Podle tradice by pravděpodobněji měla pocházet z Rakouska, ale legenda praví, že než se tam začala hojně vysazovat, byla, v roce 1772, přivezena z Portugalska. Je pravdou, že z okolí Vídně se rozšířila do kraje bádenského a postupně do celé monarchie.
Vinařská firma Schlumberger vyrobila z odrůdy Blauer Portugieser, jak se název odrůdy mezinárodně rozšířil, první šumivé víno.
Mimo Rakousko se Modrý Portugal pěstuje v Maďarsku, na Slovensku, v Německu, ale i, na velice malé rozloze ve Francii, v departementu Tarn.
V Čechách a na Moravě byl kdysi Modrý Portugal nejrozšířenější modrou odrůdou nejen pro svou vysokou plodnost, ale i proto, že se díky své jemnosti a svěží vůni příjemně pije.
Odrůda Modrý Portugal je bujného růstu, rodí hrozny velké, křídlaté, středně husté. Bobule jsou střední, kulaté, s tenkou slupkou barvy modré a řídkou dužinou, s malým obsahem jak kyselin, tak i cukrů.
Víno z Portugalu se občas používalo ke scelováním s vínem Frankovky, aby se dosáhlo rychlejšího zrání a zjemnila se tvrdost kyselin a tříslovin Frankovky.
Této oblíbené směsi se na Slovácku říkalo „Slovácký granát.“
Barva vína z Modrého Portugalu je lehce rubínová, vůně je květinová, někdy se objeví travnatý tón a jemná nota rané višně.
Lehčí, jemně harmonický výraz předurčuje víno ke konzumaci v jeho mládí.
Podává se na teplotě 13°-14°C, s chutnou uzeninou, pečenou drůbeží bez omáčky a jemným sýrem.