Nahrávám...
Vezměme to postupně:
Příklady:
V kraji Champagne, při výrobě věhlasných vín, jsou hrozny, podle přesného, uzákoněného postupu, lisovány a jsou lisovány několikrát. První lis – dávající nejhodnotnější mošt, v kvantitě 20,50hl – je nazýván CUVÉE.
Vinohrady jsou osázené viničními hlavami těchto odrůd a jejich stáří je rozdílné. Vína z parcel přibližně stejného stáří, s podobnou organoleptickou strukturou hroznů, vína vyrobená v sudech (případně v kádích), jsou scelena do finálního CUVÉE – které je JEDNOODRŮDOVÉ.
Hrozny z hlav starších jak 50 let, jsou zpracovány separátně. Víno, kterému daly vznik, je zceleno z jednotlivých sudů (případně kádí) a dalo zrod CUVÉE Vielles Vignes (ze starých vinic) a je stále JEDNOODRŮDOVÉ.
Jak červená, tak i bílá jsou scelena z více odrůd (maximálně z 3 bílých a z 5 modrých). Vinohrady v tomto kraji jsou rozsáhlé, tvořené množstvím specifických parcel. Jejich půdní skladba i stáří viničních keřů na nich zakořeněných, se liší. Hrozny jednotlivých odrůd a z rozdílných parcel, jsou zpracovány odděleně v kádích (případně v sudech). Co mají společného je ročník zrodu hroznů, co mají rozdílného je fakt, že v každé KÁDI –CUVE, proběhne jejich prvotní kvasící proces s rozdílným výsledkem.
Cílem vinaře je vyprodukovat, v jednom daném ročníku, identické množství lahví hlavního zámeckého vína. Ale vzhledem k výše uvedeným rozdílům nevznikne jen hlavní ale i „druhé“ zámecké víno.
Kádě, ve kterých vykvasily hrozny z mladších keřů a kádě, které po ochutnávce jejich vín nebyly zařazeny do prvního cuvée, budou sceleny a dají vznik půvabnému vínu s jednodušším senzorickým výrazem, často dominovaným výrazným ovocným nádechem, vínu které bude vyzrávat v kratší době a přinese radost širšímu publiku konzumentů.
Vznikne CUVÉE, které bude označeno jako DRUHÉ ZÁMECKÉ VÍNO, bez označení „chateau“, ale nesoucí identickou apelaci.
CUVÉE
Výše uvedené, velice jednoduše popsané příklady dokazují, že používání výraz CUVÉE výhradně způsobem, „že se jedná o vína smíchaná z více odrůd“ není vždy správné a konečně ne zcela přesné.
Scelování kádí je velice zodpovědná a přesná enologická práce. „Smíchání“ několika rozdílných vín je postup prováděný hlavně za účelem dosažení „prodejně vyhovujícího objemu vína“.