Nahrávám...
Jestliže máte rádi odrůdu muškát, určitě by jste měli ochutnat Muscat z vinařství Johann W Třebívlice. Tento muškát světle žluté barvy dominuje výrazným muškátovým aroma. Díky svébytné chuti čerstvých muškátových hroznů se šťavnatou kyselinkou se toto víno ideálně snoubí s lehkými ovocnými saláty, zeleninovými saláty, lehkými úpravami drůbežího masa na grilu se zeleninou, krémovými polévkami a kořeněnými jídly.
Muškát moravský je mladá moravská odrůda, která vznikla v roce 1987. Aby vytvořil vhodnou odrůdu s muškátovým aroma, zkřížil Ing. V. Křivánek ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích, Muškát Ottonel a Prachttraube.
Muškát moravský se brzy stal velice rozšířenou novou odrůdou na moravských vinicích.
Keř je bujného růstu a rodí hrozny střední, až velké a středně husté.
Středně velké bobule jsou kulaté, zelenožluté, šťavnaté. Zrání bobulí je rané, obsah kyselin je nižší a proto je nutné, pro výrobu vín suchých, sklízet hrozny zavčas, aby výraz vín nebyl mdlý.
Když je možné uchránit hrozny před ptactvem, vosami a šedou plísní, je možné vyrobit zajímavá vína v kategoriích výběrů. Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je na umění vinaře náročné jak ve vinici, tak ve sklepě. Jen vína dostatečně reduktivní povahy, s příjemným obsahem kyselin budou svěží a harmonického výrazu. Vína Muškátu moravského jsou vhodná do směsí a jako součást značkových vín i sektů.
Šat vín odrůdy Muškát moravský vyniká barvou světle žlutou. Vůni a ústní aroma charakterizují muškátové tóny, v doprovodu pikantních not plodů světlého peckovitého ovoce. Chuťový výraz je delikátní a lahodně působí výhradně u vín mladých ročníků.
Ta jsou příjemným aperitivem a suchá vína z Muškátu moravského příjemně doprovodí pečené a grilované sladkovodní ryby nebo jemné paštiky a mladé kozí sýry.