Vinařství Roi Dagobert se nachází 20 Km západně od Štrasburku a drží veškeré trumfy k vytvoření dobré pověsti a kvality.
Země zelených kopců jejichž svahy umožňují maximální přísun slunečních paprsků je nezbytnou pro produkci šťavnatých a aromatických vín. Vápencovité půdy dodávají vínům strukturu, sílu a pomáhají k vytvoření aromatických vlastností odrůd, jako např. Riesling Krittler nebo Riesling Westerweingarten.
Čtyři výjimečné oblasti nesoucí označení ,,ALSASKÉ GRAND CRU'' : ALTENBERG DE BERGBIETEN, ALTENBERG DE WALXHEIM, ENGELBERG DE DOHLENHEIM - SCHARRAchBERGHEIM, STEINKLOTZ DE MARLENHEIM.
Vznik kooperativu Roi (král) Dagobert, datuje z roku 1952. Vinařské družstvo bylo třeba založit v obtížných letech po 2. světové válce. Po šedesátileté existenci jsou jeho členové hrdí na výsledky společné práce. Z původní 70ha, družstvo v současnosti obhospodařuje téměř 1000 hektarů vinohradů, které se rozkládají na území dvaceti lokalit, mezi vesnicemi Molsheim a Marlenheim. Kooperativ Roi Dagobert je dnes důležitým článkem vinařství v regionu Alsasko a díky úsilí svých členů, jejich poctivé práce, je obrazem profesionality a kvality vyprodukovaných vín.
Název Dagobert je odvozeno od geografické polohy současného družstva. Na jeho místě se rozkládalo panství a zámek královské dynastie Merovejců, kam v osmém století zavítal slavný král Dagobert se svým dvorem. Z té doby pochází i první zmínka o pěstování vinné révy v Alsasku.
Na území panství, její severní, jižní, východní a západní straně, se nacházely čtyři královské statky, které na panství hospodařily a které daly jména stále existujícím čtyřem vesnicím: Osthoffen, Westhoffen, Nordheim a Sultz. Panství dodávalo svá vína již do paláce krále Dagoberta II.
Po celou periodu středověku se vína z královského panství podávala na stolech šlechty i vznikající buržoazie ve Štrasburku a současně se vyvážela do severních evropských zemí. Byla transportována po Rýně, a vzkvétající obchod přinášel daně, které byly použity k výstavbě slavné štrasburské katedrály. Vinaři z kooperativu Roi Dagobert si uvědomují hodnotu jejich dědictví, zachovávají přírodní harmonii na svých vinohradech a respektují specifičnost jednotlivých terroirů.
Vína Cave Du Roi Dagobert jsou pravidelně oceňována na národních i mezinárodních akcích.
HODNOTA, KTEROU CTÍ - Jejich každodenní povinností je udržení a rozvoj životního prostředí. Při obdělávání dvaceti vinic berou každé rozhodnutí jako zásah do životního prostředí, v Cave Du Roi Dagobert si toho jsou vědomi a povinnosti vůči přírodě berou vážně.
Jsou prvním vinařství v regionu, které již od roku 1999 implementoval řadu guidů pro vinaře zaměřených na životní prostředí. K dnešnímu dni 100% jejich členů pracuje s tímto guidem, což zejména znamená : vinice pokryté travnatým porostem, k ochraně vína jsou preferovány přírodní metody, užívání produktů s minimálním dopadem na životní prostředí.
Deset vinařů na 30-ti hektarech produkuje výhradně ekologické hrozny. Ve vztahu k vlastním vinařům zavedlo vinařství vlastní strategii ochrany životního prostředí: optimalizaci produkce, způsob nakládání s druhotnými produkty, nakládání s odpadními vodami.
Nelze opomenout, že Cave Du Roi Dagobert je držitelem certifikátu ISO 9000 a veškerá rizika jsou kontrolována systémem HACCP.
Výsledky pěstování révy s ohledem na životní prostředí po 10-ti letech: 99% postupů při pěstování révy je registrováno, k ošetření révy se nepoužívají pesticidy, snížení užívání insekticidů o 62%, snížení celkového ošetřování o 20%, 55-ti% redukce obsahu mědi.
Řížení dopadů na životní prostředí: 100% využití druhotných produktů/odpadů.
Řízení kvality od hroznů po víno : Vína vytvořená v Cave Du Roi Dagobert pocházejí z vlastní produkce, každý krok výroby je pevně stanoven a veškeré postupy jsou přesně dodržovány.
Zvláštní péče začíná již na vinici: Způsob pěstování hroznů je základem jejich kvality a určuje následnou kvalitu vína. Je redukován počet hroznů na jednotlivých keřích a je dohlíženo na jejich zdravotní stav. Jejich pěstitelé jsou s tímto plně seznámeni a je jim poskytován dohled a asistence ze strany jejich vinařů. Před sklizní určí a ohodnotí jakost vinice jejich vinaři, sklizeň probíhá v závislosti na zralosti hroznů a jejich klasifikace probíhá přímo na vinici. V Cave Du Roi Dagobert jsou hrozny tříděny, rozdělovány na základě jejich zralosti a kvality.
Výroba vína pomocí technologií a postupů ohleduplných k hroznům: Technologie netvoří kvalitu vína, ale usnadňují získat z hroznů to nejlepší. Kontrola kvality hroznů v třídírně umožňuje zajistit jejich stejnorodost. Hrozny se umisťují do lisu pouze silou gravitace, bez použití jakýchkoli jiných technik. Oddělování nečistot ze šťávy probíhá ve speciálních nádržích s udržovanou nízkou teplotou. Vína vzniklá přírodní cestou s pouhou regulací teploty tak, aby bylo zachováno aroma hroznů. Kontrolovaná/řízená fermentace umožňuje vytvářet aromatická, suchá a krásně strukturovaná vína. Kombinace těchto technologií, postupů a know how jejich vinařů jim umožňuje nabízet širokou paletu pěkných, šťavnatých a elegantních alsaských vín.