Apelace: Lussac Saint Emilion A.O.C.
Roc de Lussac se nachází na kopci Saint- Émillion. Zámek se nachází na pravém břehu řeky Garrone a Dordogne. Je to jedna z tzv. Saint- Émillion satelitních míst. Roc de Lussac se staly prvními vinicemi, které mají být označeny ve světovém dědictví UNESCO. Roc de Lussac je znám pro výrobu vína s velkou barvou a strukturou.
Hrozny jsou sklízeny z vinic, které jsou převážně orientovány na jih v oblasti Entre - Deux - Mers nedaleko Bordeaux.
Tento region těží z mikroklimatu, který je velmi příznivý k vinicím, kde se déšť střídá s horkým létem. Půda je zde složena z jílovitého vápence a jílovitého štěrku, což je velmi podobné jako u prestižních sousedů. V této dokonale odvodněné a exponované oblasti je 215 pěstitelů s roční produkcí 69 000 hl, což je skoro 1,5% z celkové produkce oblasti Bordeaux.
Zhruba 70% révy Lussac Saint Émilion je Merlot, ale jsou zde zastoupeny i odrůdy Cabernet franc, Cabernet sauvignon a méně běžný Malbeck. Minimální hustota osetí vinic je zde 5 500 keřů na hektar.
Výroba extraktu se řídí zejména respektem k hroznům, fermentace probíhá poměrně dlouho, mezi 3 - 5 týdny při teplotě 82 - 86°F a následně dozrává v sudech.
Víno má typickou vůni zralého červeného ovoce. Barva je jasně červená místy s fialovými odlesky. Na chuti převládají kořenité tóny a chuť červených bobulí.
LUSSAC SAINT - ÉMILION
Pravý břeh řeky Dorgogne, známý jako distrikt Libournais, je zemí červeného vína.
Z odrůd převládá Merlot. Distrikt produkuje v oblastech St. Émilion a Pomerol temně zbarvená, hedvábně nebo sametově bohatá vína klasické kvality a v ,,satelitních'' okolních apelacích vína kvality skromnější, ale stále výborné hodnoty a charakteru.
V polovině 50.let byla mnohá vína z Libournais odpuzující a ani nejlepší AOC se netěšily takové pověsti, jakou mají dnes. Mnozí pěstitelé věřili, že ve svých specifických terroirs pěstují příliš velký podíl odrůd Cabernet sauvignon, Malbec a rozhodli se vysadit více odrůdy Cabernet franc. Někteří se zasazovali pro zavedení Merlotu (což nařízení povolovalo), protože chtěli dodat svým vínům poddajnost či pružnost, kterou si přáli.
I kdyby se byli vinaři dohodli na jednotném postupu, encépagement celého distriktu by byl dlouhodobou záležitostí, nehledě ke značně vysokým nákladům. Nicméně v roce 1956 zdevastoval vinice mráz a to donutilo libournaiské k akci. V důsledku nevyhnutelně nižších sklizní v několika nadcházejících letech se zvýšily ceny, a to jim umožnilo uskutečnit rozsáhlé nové osazení vinic. Ironií je, že tenhle krok si před krizí dovolit nemohli.
Devastace vedla k hromadnému zavedení odrůd Merlot a Cabernet franc, čímž vznikl naprosto odlišný styl vín. To příznivě ovlivnilo nápadný poválečný úspěch vín z oblastí St.Émilion a Pomerol.
Vína z vinařských obcí Lussac, Montagne, Parsac, Puisseguin, Sables a St.Georges byla kdysi prodávána jako St.Émilion, v roce 1936 obdržely tyto vnější oblasti svá vlastní označení původu AOC. Bylo to provedeno s cílem ochránit image největších Chateau St.Émilionu, ale vzhledem k historickému používání tohoto slavného jména získaly vnější oblasti právo připojit jméno St.Émilion ke svému.
Apelace pro samostatnou obec 9 km severovýchodně od St. Émilionu.
Červená vína, vyrobená na malé štěrkové plošině na západ od této obce, patří k těm lehčím, ale mají mnoho delikátnosti. Vína z chladnějších vinic na jílovitější půdě v severní části jsou robustní a zemitá, zatímco vína z hlinito-vápenité půdy v jihovýchodní části mají nejlepší vyváženost mezi barvou, bohatostí a delikátností.