Apelace: Chablis Grand Cru A.O.C.
Půdní skladbu vinohradu tvoří hlavně vápencové vrstvy, stáří viničních keřů je 45 let a průměrný hektarový výnos je 45 hektolitrů moštu. Ten je fermentovaný na teplotě 22°C a pro alkoholovém kvašení proběhne stoptocentní fermentace jablečně mléčná. Vzácné víno je školeno po dobu 22 měsíců v nových dubových sudech o obsahu 600L.
Viniční usedlost GARNIER et Fils, která se nachází v lokalitě Ligny-le-Chatel, severně od města Chablis, řídí, v současnosti, dva synové zakladatele, Xavier a Jérôme. První hospodaří na vinohradech a druhý, Jérôme, organizuje práce ve výrobním a školícím sklepě.
Rodinný vinohrad má rozlohu 23ha, a bratři na něm ročně vyprodukují průměrně 180 000 lahví vína, v apelacích viniční oblasti Chablis:
Petit Chablis, Chablis, 1er Cru Mont de Milieu a dvě Grands Crus - Vaudésir a Les Clos. Rovněž produkují vína z apelací sousedních, z Tonnerrois a z Auxerrois.
Xavier a Jérome mají veliký respekt ke krajině, k přírodě a aplikují biologické vinohradnictví na většině svých vinohradů.
Hrozny zpracovávají v moderním výrobním zařízení, které neustále zdokonalují.
Důležitým faktorem na viniční usedlosti Garnier et Fils je společné úsilí všech osmi členů ekipy, kteří nejen že dokonale spolupracují, ale vždy si připijí skleničkou Chablis na upřímné přátelství.
Nechme promluvit bratry Garnier:
„Jsme rodinné vinařství, jehož devizou je týmová spolupráce. Naší snahou je produkovat vína vyjadřující hodnoty našich terroirů a originalitu ovocného výrazu hroznů. Tvoříme vína autentická, jednoduchá, bez příkras. Náš původ nás předurčil k hlubokému respektu vinné révy, přírody a její harmonie.
Ve výrobním sklepě se řídíme stejnou logikou. Kvasící procesy provádíme přírodními kvasinkami, které existují na vinohradě, jen nepatrně intervenujeme při školení vín a nikdy je nefiltrujeme.
Proto se naše vína vyznačují vysokým obsahem minerálů, hladkostí chuťového výrazu a bohatstvím terroiru, to vše doprovázené naší vinařskou filozofií.“