Apelace: Chablis 1er Cru A.O.C.
Parcela: L´Homme Mort
DOMAINE „LES HÂTES,“ viniční usedlost, byla založena v roce 2009 na území lokality Maligny, v severní části viniční oblasti Chablis. Její dva terroiry – „Les Chatillons“ a Les Pierretes“ - se nacházejí v srdci rozsáhlé vinohradnické polohy Fourchaume produkující hlavně 1er Cru stejného názvu, v apelaci Chablis.
Celková rozloha vinohradů, náležící viniční usedlosti „Les Hâtes,“ je 25ha.
Na parcelách vládnou kontinentální klimatické podmínky a půdní podloží tvoří téměř výhradně vápence typu kimmeridgien. Ty vznikly fosilizací schránek mořských živočichů, hlavně ústřic, ale i zkamenělých mořských hvězdic.
Viniční usedlost řídí mladý enolog Pierrick Laroche. Je absolventem enologického institutu v Beaune a představuje druhou generaci majitelů usedlosti.
Věnuje velkou část svého času vinohradům, kde klade důraz na rovnováhu všech přírodních komponentů.
Na svých vinohradech produkuje výhradně odrůdu Chardonnay, kterou zpracovává v termicky regulovaných ocelových kádích. Všechna vyprodukovaná vína procházejí druhotnou, jablečně mléčnou fermentací a absolvují školení minimálně po dobu 1 roku nejen v ocelových kádích, ale z části (15%) i v dubových sudech (228 l piece a 136 l demi-muid). Pierrick není zastáncem dlouhého pobytu vín v kontaktu s dubovým dřevem, protože, jak sám říká: „Hlavně se snažím, aby výraz mých vín byl přesný, přímý, svěží, a uchovával si svůj minerální charakter.“
Pierrick Laroche obnovuje slávu tohoto úseku („lieu dit“), parcely, která je součástí vinohradní plochy Fourchaume, na pravém břehu řeky Serein. Ta protéká i samotným městem Chablis.
„L´Homme mort“ je parcela o rozloze 1,5Ha osázená výhradně odrůdou Chardonnay a stáří viničních hlav je 25 let. Původ jména, dle legendy, je odvozeno od galského pohřebiště, které snad v blízkosti existovalo.
Klimatické podmínky jsou o málo chladnější než v jiných částech vinohradní plochy Fourchaume, ale i zde v půdní skladbě dominuje vápenec typu kimmeridgien.
Víno prochází oběma kvasnými etapami (alkoholovou i jablečně mléčnou) a je školeno po dobu dvanácti měsíců, částečně v dubových sudech (piece a demi-muid).