Apelace: Puligny-Montrachet 1er Cru A.O.C.
Název Cru: Les Combettes
Vinohrad, kolébka vína, se rozkládá v severní části apelace Puligny-Montrachet a je orientovaný na východ. Půdní skladba je křídově vápencové a kamenitá, na podloží tmavých opuk. Ručně sbíraný hrozen je krátce macerovaný a následně lisovaný.
Alkoholové a jablečně mléčné kvašení probíhá v dubových sudech (228L), z patnácti procent nových a školeno 18 měsíců na kvasinkových kalech. Měsíc před lahvováním je víno z jednotlivých sudů přečerpáno do ocelových kádí, kde jsou, sedimentací, kaly odstraněny. Po lehké filtraci je zářivé víno lahvováno, podle lunárního kalendáře.
Cru „Les Combettes“ se nachází na severu vesnice Puligny, na hranici s obcí Meursault. Stáří viničních hlav místního Chardonnay je sedmdesát let. Vrchní vrstva půdní skladby, vinohradu rozloženého na poměrně příkrém svahu, je jílově vápencová, podloží komponují členité vrstvy rozdílných typů vápence.
Ručně sklízené hrozny jsou delikátně a pomalu lisované na pneumatickém lisu.
Získaný mošt je, za studena, odkalován po dobu dvanácti hodin. Následovně je umístěn do dubových sudů o obsahu 228L (25% nových), ve kterých proběhne alkoholová i jablečně mléčná fermentace.
Školení vína, na jemných kalech trvá po dobu osmnácti měsíců. Třicet dní před stáčením do lahví je víno ze sudů (pièces), přečerpáno do objemné ocelové kádě, kde je sceleno. Před lahvováním, podle lunárního kalendáře, je víno čeřeno a lehce filtrováno.
Historie vinařského domu Vincent Girardin, není nikterak dlouhá.
Ve věku devatenácti let, potomek vinařské rodiny z městečka Santenay, se v roce 1980 osamostatnil a začal hospodařit na dvouhektarovém vinohradu, zděděném po svých rodičích.
Již v mládí zaujala Vincenta práce na vinohradě a k vinné révě choval vždy veliký respekt. Proto chtěl, ze svého prvního vinohradu, vyprodukovat vlastní víno.
To bylo přijato velice pozitivně, ceněno pro svou kvalitu a originalitu. Úspěch umožnil Vincentovi rozšířit svoji aktivitu a zaměřit se hlavně na vzácná a významná bílá i červená vína v jižní části burgundského vinohradu – v Côtes de Beaune.
Aby vyhověl stále větší poptávce, rozhodl se mladý vinař pro novou aktivitu v Burgundsku: nákup hroznů od vinařů, majících stejnou vinařskou filozofii a vysoké nároky na kvalitu jako on.
Jeho vášeň a neutuchající zvídavost ho přivedly, v letech 1980/1990, k vyzkoušení všech tehdejší enologických novinek. Ale až na začátku nového tisíciletí, po příchodu Erika Germaina, enologa, dochází k zásadní změně. Oba přátelé se rozhodli směrovat jejich úsilí k tomu podstatnému: výrazu nejhodnotnějších burgundských terroirů. Zrodil se jejich osobitý pracovní styl, v současnosti uznávaný všemi vinařským profesionály.
V roce 2012 předává Vincent Girardin svoji aktivitu panu Nié, Prezidentovi „Vinařského sdružení z Dob Dřívějších“. Monsieur Nié se, zcela logicky, obklopuje stávající devítičlennou pracovní skupinou. Eric Germain pokračuje v zachování originálního výrazu vín a Marco Caschera je propaguje a prezentuje na celém světě.
Vinařská usedlost Vincent Girardin nabízí vína vyhlášených apelací pocházejících z devíti vesnic v Côte de Beaune.
Všechna vína nesoucí značku Grands Vins Girardin se rodí na vinohradech, kde jsou uplatňované zásady šetrného obdělávání.