Apelace Saint-Romain zabírá, v podoblasti Côte de Beaune, pozici na náhorní plošině, odkud se krajina rozléhá do všech stran. Je to jedno z posvátných míst v Burgundsku, kde vinná réva existovala již v době keltské a gallo-římské.
Místo, které se váže na terroir, a které nese lokální název Climat, je často označené na etiketě jako Combe Bazin (combe je uzavřené údolí, ležící ve střední nadmořské výšce, Bazin je vlastní jméno).
Viniční parcela, která je kolébkou skvělého vína, má rozlohu 92 arů. Hlavní součástí půdní skladby jsou vápencové opuky, obohacené o vrstvy jílu. Parcela se rozkládá na vrcholku svahu a je orientována jihozápadně, což dodává vínu minerální, jemně slanou strukturu. Hrozny jsou sklízené dokonale uzrálé, což vínu přináší dostatečnou výrazovou intenzitu.
Viniční usedlost Pascal PRUNIER-BONHEUR:
Pascal Prunier je členem páté generace rodiny vinařů. Založil vlastní vinařskou usedlost v roce 1983, kde vinohrad měl rozlohu 3ha. Následujícími nákupy rozšířil počáteční vinohrad na 8ha. Jednotlivé parcely se nacházejí na území několika obcí v Côte de Beaune, což vinaři umožňuje obohatit nabídku o vína ze zajímavých apelací.
Věk viničních keřů na jednotlivých parcelách je v průměru 40 let a produkce se dělí na 50% bílých a 50% vín červených, z prestižních apelacích jako:
Pommard 1er cru, Pommard, Monthelie, Auxey-Duresse, Meursault
..a z několika dalších.
Práce na vinohradech zachovává metody tradiční, za používání moderních technik a technického vybavení.
Příkladně: Mechanické odstraňování travnatého porostu (mělkou orbou)
Respektování lunárního cyklu při práci ve vinohradě a výrobě vína
Nebo snižování hektarových výnosů v průměru na 40-45hl.
Přísná selekce a přesnost prací, zahrnujících výrobní postupy, umožňuje dávat zrod vínům komplexního výrazu, delikátnosti jejich olfaktorického výrazu, majících potenciál dlouhodobého vývoje a současně přinášejících senzorický požitek již v jejich mladém věku.
V roce 2002 byla aktivita vinařství obohacena o malou strukturu obchodní, ve spojení s vlastní vinařskou produkcí.
Hrozny jsou nakupovány z vinic, jejichž kvalita je velice pozorně sledována. Vinobraní je prováděno členy vinařství Pascal Prunier, právě tak jako jejich zpracování a konečně i vlastní školení vína.