Apelace: Chablis Premier Cru A.O.C.
Vyzrálé hrozny odrůdy Chardonnay se urodily na parcelách vinohradů rozkládajících se na území obcí Fleys a města Chablis.
Průměrný věk viničních keřů je 35-40 let, půdní skladbu tvoří vápence na podloží z druhého období doby jurské. Ručně sklizené hrozny byly delikátně vylisované a mošt fermentoval přibližně po dobu 3 měsíců. Jablečně mléčná fermentace byla provedena stoprocentně. Pro kvasící procesy baly použity kvasinky i bakterie endogenní.
Víno bylo školeno 12 měsíců v sudech o obsahu 600L a 6 měsíců v ocelových kádích. Roční produkce byla 4 519 lahví skvělého vína.
Viniční usedlost GARNIER et Fils, která se nachází v lokalitě Ligny-le-Chatel, severně od města Chablis, řídí, v současnosti, dva synové zakladatele, Xavier a Jérôme. První hospodaří na vinohradech a druhý, Jérôme, organizuje práce ve výrobním a školícím sklepě.
Rodinný vinohrad má rozlohu 23ha, a bratři na něm ročně vyprodukují průměrně 180 000 lahví vína, v apelacích viniční oblasti Chablis:
Petit Chablis, Chablis, 1er Cru Mont de Milieu a dvě Grands Crus - Vaudésir a Les Clos. Rovněž produkují vína z apelací sousedních, z Tonnerrois a z Auxerrois.
Xavier a Jérome mají veliký respekt ke krajině, k přírodě a aplikují biologické vinohradnictví na většině svých vinohradů.
Hrozny zpracovávají v moderním výrobním zařízení, které neustále zdokonalují.
Důležitým faktorem na viniční usedlosti Garnier et Fils je společné úsilí všech osmi členů ekipy, kteří nejen že dokonale spolupracují, ale vždy si připijí skleničkou Chablis na upřímné přátelství.
Nechme promluvit bratry Garnier:
„Jsme rodinné vinařství, jehož devizou je týmová spolupráce. Naší snahou je produkovat vína vyjadřující hodnoty našich terroirů a originalitu ovocného výrazu hroznů. Tvoříme vína autentická, jednoduchá, bez příkras. Náš původ nás předurčil k hlubokému respektu vinné révy, přírody a její harmonie.
Ve výrobním sklepě se řídíme stejnou logikou. Kvasící procesy provádíme přírodními kvasinkami, které existují na vinohradě, jen nepatrně intervenujeme při školení vín a nikdy je nefiltrujeme.
Proto se naše vína vyznačují vysokým obsahem minerálů, hladkostí chuťového výrazu a bohatstvím terroiru, to vše doprovázené naší vinařskou filozofií.“