Pozdní sběr 2023
Původ: Vinařská oblast Čechy, podoblast litoměřická
Obec Velké Žernoseky, viniční trať na Jámě.
Ručně sklizené hrozny jsou naležené v uzavřeném lisu po dobu pěti hodin. Delikátně vylisovaný mošt kvasí na teplotě 16°C tak, aby byl zachován svěží senzorický výraz. Víno zrálo v nerezových tancích a bylo lahvováno v dubnu 2024.
Vinohrad je osázen starými viničními keři a v jeho v půdním podloží dominují opuky. Vinohrad není majetkem vinařství Pod Radobýlem a hrozny, které se zde zrodily, vinařství nakupuje.
Mladé vinařství nedaleko Litoměřic pod vrchem Radobýl založili manželé Popovičovi, které láska k vínu vedla až k uskutečnění snu. Jejich Vinařství pod Radobýlem, které se věnuje výrobě suchých odrůdových vín, navazuje na místní vinařskou historii.
Obhospodařují dvanáct hektarů půdy. Deset hektarů tvořily zarostlé plochy, které složitě přeměnili ve vinohrady. Měli možnost koupit další dva hektary už vzrostlých vinohradů ve vedlejších vesničkách – Velkých Žernosekách a Michalovicích. Jedná se o zhruba třicet pět let staré keře. Takže k úplně novým výsadbám a mladým keřům zařadili do portfoliu vína z těchto starých vinic, kde vše velmi krásně vyzrává.
Historie: Kopec Radobýl je opravdu magickou záležitostí. Karel Hynek Mácha tam chodíval psát své básně a Karel IV. jej v roce 1359 věnoval obyvatelům Litoměřic, aby tam začali pěstovat révu. Byly tu vinice po staletí. Když se pod Radobýlem objevili Popovičovi, což bylo před sedmi lety, tak se setkali s kopcem, jehož stráně byly úplně zarostlé – šípky, trnky, bezinky i spousta nepořádku, který lidé nanosili. Pustili se do toho, abyvrátili Radobýlu tehdejší rozkvět.