Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Klasifikace: 1er Grand Cru Classé „A“
Překvapivé klimatické podmínky ročníku 2016: po dobu tří měsíců nepršelo! Ve spojení s jedinečnými terroiry Angelusu se zrodilo víno nečekaně intenzivní, úchvatné! Vinobraní proběhlo mezi 4. a 21. Říjnem.
Dlouze trvající macerační perioda umožnila extrakt dokonale vyzrálých taninů z peciček bobulí, které mají elegantní strukturu, jsou stabilní a umocňují dlouhý vývoj vína. Odrůda Merlot nabídla extrémně hlubokou barvu a její alkoholová bohatost byla dokonale integrovaná. Cabernet Franc přidal svoji křupavost, kašmírové taniny a vůně koření. V eleganci rivalizoval s Merlotem.
Nelze než opakovat: Angelus 2016 je vínem oslňujícím!
Symbol - na počátku byla modlitba:
Vinohrad viniční usedlosti Château Angélus se nachází v srdci přírodního amfiteátru, kterému dominují tři kostely městečka Saint Emilion. V tomto privilegovaném místě, kde se zvuk zintenzivňuje, bylo slyšet zvony, vyzývající k ranní, polední a večerní modlitbě. Hlasy zvonů určovaly průběh pracovních dní na vinohradech i v okolních vesnicích. Ženy a muži vždy, při jejich hlasu, na chvíli zastavili své pracovní povinnosti a pohroužili se do zbožného rozjímání.
Zvonění a výzva ke třem denním modlitbám (l´angélus) má svůj původ v XV. Století: Papež Kalixt III, poté co armády Svaté říše Římské zvítězily nad otomany 21. Července 1456, nařídil ve znamení díků, že všechny zvony v křesťanství musí zvonit každý den ráno, v poledne a večer a vybízet k modlitbám.
Dieu est mon Roy – Rodinná historie:
Na konci 18. Století se Jean de Boüard de Laforest – člen královské ochranky – usídlil v Saint Emilionu. Jeho dcera, Catherine Sophie de Boüard de Laforest, pojala za manžela v roce 1795 Charlese Souffraina de Lavrgne a manželé se usídlili na vinohradě v Mazerat, který byl manželovým vlastnictvím.
Začátkem XX. Století zdědil viniční usedlost Maurice de Boüard de Laforest a započal ji rozšiřovat. Hlavně k ní přiřadil, v roce 1920, tříhektarovou ohraničenou parcelu, nesoucí jméno ANGÉLUS. Celou usedlost Monsieur Maurice odkázal svým synům.
Jacques a Christian de Boüard de Laforest pokračovali v díle jejich otce a předešlých generací. Usedlost byla klasifikovaná v roce 1954.
Bratři rozšířili vinohrad, který dosáhl rozlohy 20ha v roce 1985. V té době Jacquesův syn Hubert stanul v čele usedlosti a v roce 1987 se k němu přidal jeho bratranec Jean-Bernard Grenié, švagr Christiana. Toho následuje jeho dcera Stéphanie de Boüard-Rivol v roce 2012 a v roce 2016 jeho synovec Thierry Grenié de Boüard.
Výjimečný terroir:
Vinohrad o rozloze 39ha se rozkládá v přírodním amfiteátru na svahu i pod jeho svahem, jižně od Saint Emilionu. Zde se v létě koncentrují vyšší teploty, což urychluje zrání hroznů. Půda je přírodně drénovaná svahem. Dobrý poměr vápence a jílu – mezi 8 a 20% - v půdní skladbě, umožňuje pravidelnou alimentaci vinohradu vodou a minerálními složkami. Podložky, na které jsou odrůdy roubovány, jsou dokonale adaptované na terroir a odrůdy jsou vysázené podle půdní skladby:
Merlot na svahu (větší obsah jílu) a Cabernet Franc (46% z celkové výsadby) na rovině navazující na svah, kde půdy obsahují písky, vápence a jíly.
Na Château Angélus vždy existoval vroucí vztah k této odrůdě. Proto je zde Cabernet Franc vysázen na teplých půdách (písčitě vápencové sutě na jílovém podloží), kde mají pravidelný přísun vody.
Odrůda Cabernet Franc rodí kvalitní hrozny už od věku dvaceti let. Ale až keře staré 40 let dávají hrozny vskutku jedinečné kvality, samozřejmě při nízkých hektarových výnosech.
Vína z hroznů této kvality jen pomalu odhalují jejich senzorický výraz, ale ten je zato velice zajímavý a delikátní. Během jejich školení se barva vína obohacuje a mátové i kořenité aroma fascinuje jemností a elegancí.
Taniny jsou pevné, četné, hedvábné a dokonale integrované do harmonického výrazu. Cabernet Franc pozitivně ovlivňuje skvělé vyzrávání nejhodnotnějších vín.
Všechna tato specifika přispívají k tvorbě stylu vín Angelus, charakteristického:
Opulencí, štědrosti, hedvábnosti – ranost vyzrávání na tomto terroiru – ale také elegancí, ušlechtilostí, ryzostí a svěžestí.