Apelace: Saint - Julien
Klasifikace: 2e Cru Classé v roce 1855
Celková rozloha vinohradu je 82ha a je osázená 10 000 a 8 500 viničními keři/ha, jejichž průměrné stáři je 40 let.
V půdní skladbě vinohradu dominují garonské a čtvrtohorní štěrky, přinesené dřívějším korytem řeky, před 600 000 lety.
Hrozny ročníku 1989 byly fermentovány indogeními kvasinkami v cementových kádích, na teplotách 31-33°C. Celková doba vyluhování trvala 21-35 dní i během macerace post fermentační, na jemných kalech. Jablečně mléčné kvašení bylo uskutečněno z 40% v barriques.
Víno bylo školeno 16-18 měsíců v barriques z francouzského dubu, ze třetiny obnovených každým rokem a středně silně vypálených.
Hlavní historické údaje: První záznamy o Château datují z roku 1725 a zmiňují pana Josepha Stanislase Gruaud. Jeho potomci, mezi něž pařil Abbé Gruaud, rozšířili usedlost v roce 1755 a produkovali již značné množství vína, uznávaného pro jeho kvalitu. V roce 1778 Château přešlo do vlastnictví rytíře Josepha Sebastiána Larose, manžela vnučky Josepha Stanislase. Ten dal usedlosti aktuální název a rozšířil vinohrad na 80ha.
Po jeho smrti, v roce 1812, bylo Château prodáno, v aukci, konsorciu 3 rodin.
Víno bylo klasifikováno, v roce 1855, 2e Cru Classé. Neshody mezi majiteli vedly k rozdělení usedlosti na 2 části a k jejich opětnému spojení došlo až v roce 1935, kdy Château odkoupila rodina Cordier.
Spol. Alcatel Alsthom vlastnila usedlost v roce 1993 a provedla důležité inovace, zvláště ve výrobním sklepě.
V roce 1997 se stalo Château Gruaud Larose vlastnictvím společnosti Taillan pana Jacquese Merlaut, jehož syn Jean, je současným ředitelem viniční usedlosti.