Klasifikace: 2e Cru Classé v roce 1855
Vinohrad: Château Montrose patří mezi privilegované terroiry bordeauxského regionu.
Jeho celková rozloha, v jednotném celku, rozkládající se v bezprostřední blízkosti zámecké budovy a výrobních prostor, je 95ha. Tato konfigurace zjednodušuje práce na vinohradě, dovoluje nepřetržité sledování zdraví keřů na každé parcele a dokonalou organizaci práce na vinohradě.
Miliony let trvající geologické nahromadění jednotlivých vrstev vytvořilo terénní vlnu, která zaručuje dokonalou drenáž směrem k ústí řeky Gironde.
Na mírném svahu je vrchní vrstva půda bohatá na štěrky promíchané s hrubými písky. Podloží tvoří jíly, zadržující vodu, což představuje, v případě potřeby, rezervu vláhy. Nejrozsáhlejší viniční parcela má 2ha, nejmenší jen několik arů. Ale každá je specifická, má originální půdní skladbu a je osázená viničními keři, rozdílného věku, odrůdy i podložky. Proto výraz vín, produkovaných na viniční usedlosti Montrose, je výsledkem a syntézou každého z mikroklimatu.
Odrůda Cabernet Sauvignon představuje 60% výsadby a dává nejhodnotnější hrozny na štěrkových půdách, teplých a propustných. Bohatá půdní členitost dovoluje vyzrání i dalších pěstovaných odrůd, Merlotu, Cabernetu Franc a Petit Verdotu, jenž jsou podstatou komplexních výrazů vín. Průměrné osázení vinohradu je 9000 hlav/ha.
Výrobní postupy: Výrobní sklep je vybaven 70 ocelovými termicky regulovanými káděmi, rozdílných velikostí, odpovídající počtu vinohradních parcel. Vyluhování a alkoholová fermentace dokonale přebraných bobulí jednotlivých odrůd, trvá 25 dní. Nejhodnotnější vylisované víno – po separaci samotoků – je rezervováno pro hlavní zámecké víno. Selekce kádí a scelování jejich obsahů se provádí v prosinci. V lednu je víno stočeno do dubových barriques (60% nových), ve kterých je školeno po dobu 18 měsíců. Během této periody je víno přečerpáváno každé 3 měsíce do nové barrique a ve finále je čeřeno čerstvými bílky. To zvláční taniny a zjemní celkový senzorický výraz vína.
Historie: Slavný Nicolas- Alexandre de Ségur byl původním majitelem pozemků budoucí viniční usedlosti, ale vinohrad nezaložil. Tím byl až vizionář Etienne Dumoulin, který, po smrti svého otce, objevil tu úžasnou terénní vlnu tvořenou garonnskými štěrky a pokrytou růžovým vřesem. Pokřtil ji mont rose, v letech 1778-80, dal jí do vínku neoklasické obydlí, vysadil embryo vinohradu a nechal vybudovat výrobní a školící sklepy.
Stačilo 40 let, od 1815 do 1855 a Montrose se vyšvihnul mezi elitu medockých vín a získal druhý stupeň v legendární klasifikaci z roku 1855: jedinečný rekord! Potomci pana Etienna prodali usedlost, v roce 1866, panu Mathieu Dollfusovi. Ten započal s všeobecnou modernizací, od vinohradu po zařízení výrobního sklepa, až po vybudování nových ubytoven a poskytnutím zdravotního pojištění zaměstnancům.
Po několika dalších změnách vlastníků získala Château Montrose rodina Charmolüe, obchodníci ze severní Francie. Pro její členy bylo postupně stále obtížnější zachovat kvalitu vinohradu a výrobních struktur v rodinném vlastnictví, zvláště v poválečných periodách. Jean-Louis Charmolüe, její poslední představitel, investoval více prostředků do vinohradu než do výrobního sklepa a pokusil se, bez výsledně, zachovat usedlost pro rodinu. Ale protože neuspěl, byl nucen celou usedlost prodat.
Noví majitelé, Martin a Olivier Bouygues, hned po získání tohoto významného vinařství v roce 2006, započali s jeho modernizací. Zprovoznili nový výrobní sklep, renovovali všechny budovy a konsolidovali obnovu vinohradu.
Současný ředitel Hervé Berland a jeho spolupracovníci věnují veškeré úsilí zrodu vínům všech ročníkům Château Montrose, tak aby jejich výraz hlásal slávu unikátního terroiru.