Apelace: Pessac-Léognan A.O.C.
Klasifikace: Grand Cru Classé de Graves v roce 1953
Ručně sklízené hrozny a umístěné do malých lísek, jsou lisovány a jejich mošt je vykvašen v termicky regulovaných kádích. Víno je školeno po dobu osmnácti měsíců v barriques (35%nových), ve kterých proběhne i jablečně mléčné kvašení.
Historie: Château Olivier je skutečným historickým pomníkem dvanáctého stolení, pyšnící se obdivuhodnou minulostí.
V době středověku, mezi léty 1346 až 1453, zuřila stoletá válka mezi anglickým a francouzským královstvím.
Jednalo se vlastně o krutý boj mezi dvěma francouzskými dynastiemi, z nichž jedna – Les Plantagenet – vládla v té době Anglii.
Jejich představitel- Eduard Plantagenet, přezdívaný „Černý Princ“ a syn krále Eduarda III – se proslavil mnoha vítěznými taženími na půdě Francie, proti představitelům královských rodů Capetů a Valois.
Slavný princ pobýval velice často, během svých tažení, na Château Olivier. Zde se neoddával nejen odpočinku, ale holdoval hlavně lovu, v rozsáhlých lesích obklopující opevněný hrad.
Majitelem historického panství, které bylo již významnou vinařskou usedlostí v 16. Století, se stala v roce 1868 rodina Bethmann, která je i současným majitelem.
Poslední léta jsou synonym modernizace, pod vedením nového ředitele, inženýra agronomie a enologa, kterým je Laurent Lebrun.
Nové práce se uskutečňují na vinohradě, ale jejich součástí je i vybudování nového školícího sklepa, kde bude možno umístit 1 000 dubových barriques.
Vinohrad: Château Olivier se nachází 11km jižně od města Bordeaux, uprostřed usedlosti o rozloze 220ha, kterou tvoří louky, stoleté duby, piniový les a hlavně vinohrad o rozloze 55ha, rozkládající se na dvou terénních vlnách vytvořených nánosy rozdílných štěrků.
Laurent Lebrun se svými spolupracovníky vypracovali přesný geologický inventář každého vinohradnického sektoru, který umožňuje charakterizovat a hierarchizovat viniční a enologické potenciály každé z parcel celé vinohradnické rozlohy. Výsledek mravenčí práce umožnil identifikovat 11 rozdílných terroirů, což přispělo k vytvoření nové vize prací na vinohradě.
Při těchto pracích byla objevena jedinečná terénní vlna štěrků, představující nejhodnotnější půdní skladbu, takovou, která proslavila bordeauxské terroiry. Tato parcela zůstala dlouhou dobu neobdělaná – rostly na ní mohutné duby, pinie a různá křoviska. Byla obdělána v roce 2004 a na její rozloze – 8ha – byla vysázena odrůda Cabernet Sauvignon. Její hrozny umožňují zrod jedinečného vína.
Celkový výsledek geologických prací není plodem náhody. Terénní konfigurace vinohradu existuje již na mapě z roku 1760, kterou vytvořil Monsieur Belleyme. Ta označuje dva vinohrady na terénních vlnách nánosových štěrků řeky Garonny, na nichž vyzrávaly hrozny, které již v 18. Století dávaly zrod new French Claretu, tolik vyhledávaného a obdivovaného anglickými lordy!
Celková rozloha vinohradu: 55ha, 10ha osázené bílými odrůdami a 45ha osázené modrými odrůdami.
Půdní skladba: Čtvrtohorní štěrky a půdy jílově vápencové.
Výjimečná variace štěrků křemíku, křemence, jaspisu a dalších chalcedonů.
Pěstované bílé odrůdy: Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle – průměrný věk keřů je 30 let.
Pěstované odrůdy modré: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, nyní nahrazován odrůdou Petit Verdot. Průměrný věk keřů je 25 let.
Hustota osázení na 1ha: 7 000 až 10 000 keřů
Vinobraní: Ruční sběr do malých přepravek. Třídění hroznů již na keřích a následovně i ve výrobním sklepě.
Výrobní postupy:
Bílé víno: Pelikulární macerace, fermentace v dubových barriques (1/3 nových) Školení po dobu 12ti měsíců na jemných kalech.
Červené víno: Před fermentační macerace. Alkoholová fermentace po dobu 10-12dní na teplotách 25-30°C v malých, kuželovitých, termicky regulovaných kádích.
Po provedení a ukončení jablečně mléčné fermentace je víno školeno 12 měsíců v barriques, následovně čeřeno a filtrováno.
Post-fermentační macerace na teplotě 28-30°C se provádí po rozdílně trvající dobu podle stupně vyzrálosti hroznů.
Jablečně mléčná fermentace se provádí v barriques.
Château Olivier je součástí viničního kraje GRAVES a nese, od roku 1987,
specifickou apelaci pro jeho severní část: PESSAC-LÉOGNAN.
Château Olivier je součástí klasifikace CRUS CLASSÉS DE GRAVES, ustanovené pro 16 nejprestižnějších châteaux tohoto viničního kraje, v roce 1953.
Tato klasifikace je bez hierarchie a platí jen v případě šesti châteaux – Olivier je jejich součástí - jak pro jejich bílá, tak i červená vína.