Specifikace: Druhé víno z produkce Château Palmer
Alter Ego z produkce Château Palmer je opravdové Cru. Je hodnotnější než většina druhých vín a patří mezi nejvyhledávanější vína z apelace Margaux.
Vinohrad Château Palmer shlíží k řece Gironde a klimatické podmínky ovlivňuje i blízký Atlantik. Jeho celková rozloha je 55ha a půdní skladbu tvoří četné nánosy Garonny a Dordogne, jejichž soutok vytváří Gironde. Půdy, na jednotlivých parcelách jsou chudé, dobře drénované, složené ze čtvrtohorních štěrků, promíchaných s hrubými křemičitě jílovými písky. Podloží tvoří částečně jíly a hlavně pevný vápencový sokl.
Výsadba na vinohradě je velice specifická, tvořená stejným podílem Cabernet Sauvignonem a Merlotem (47%) a 6% Petit Verdotem. Cabernetu vděčí víno za svoji intenzitu výrazu a bohatou strukturu, Merlot přináší štědrost a delikátní sametovost a Petit Verdot okořeňuje finální, unikátní a rafinovaný výraz jedinečného vína.
10 000 viničních keřů je vysázeno na 1ha a jejich průměrný věk je 38 let.
Před několika lety bylo vysázeno několik hlav odrůdy Merlot Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle a Lauzet, z jejichž hroznů se rodí bílé víno Château Palmer, které bylo produkováno již ve dvacátých letech minulého století. V současnosti je produkce tohoto vína, od ročníku 2010, pouze několik bedniček
Druhé zámecké víno – Alter Ego – je tvořeno hlavně z hroznů mladých viničních keřů a scelováno stejným dílem z odrůd Merlotu a Cabernet Sauvignonu, školeno 17-18 měsíců v barriques z 25-40% nových. Svěže ovocné, podmanivé víno je určeno k degustaci hlavně jako mladé.
Výrobní postupy Château Palmer: Tradiční zpracování hroznů – vyluhování, kvasící postupy – se provádějí v ocelových kádích termicky regulovaných. Jednotlivé etapy jsou prováděné separátně, podle jednotlivých vinohradnických parcel a podle odrůd. Po ukončení jablečně mléčné fermentace je víno přečerpáno do dubových barriques – 50-70% nových - kde je školeno po dobu 20-21 měsíců. Následovně je čeřené vaječnými bílky a samospádem stáčeno do lahví.
Historická připomenutí:
V XVIII století byla již viniční usedlost uznávaná pro kvalitu svých vín, která byla vychutnávána i na královském dvoře ve Versailles. Zámek a vinařství byly vlastnictvím Madame de Gasq a nesly její jméno: „Domaine de Gasq“.
V roce 1814 je ve všech kruzích společnosti obdivován podplukovník Charles PALMER. Jeho úspěchy u žen, ale i na válečném poli, byly součástí obdivu k budoucímu Generálu Majorovi britské armády a vojenskému pobočníkovi Prince regenta.
Ani vdova de Gasq neodolá šarmu úspěšného důstojníka. V krátké době padne do jeho náruče a, pravděpodobně, v zápalu vášně, mu prodává již úspěšnou viniční usedlost. Tak vzniká název Château Palmer a rodí se legenda.
V roce 1843 je Generál-Major Palmer nucen prodat usedlost hypoteční společnosti (můžeme se asi dovtípit proč?) a o deset let později kupují usedlost bratři Pereire. Ti, v roce 1856, nechávají vystavět budovu současného Château. Je dílem slavného architekta Charlese Burgueta, autora mnoha významných staveb v Bordeaux.
Po První Světové válce a hospodářské krizi ve třicátých letech, prodávají bratři Pereire Château Palmer, v roce 1938, členům čtyř rodin bordeauxských velkoobchodníků: Ferdinandu Ginestetu, bratrům Miailhe, Mähler-Bresse a Sichelům. Po několika letech podstupují členové prvních dvou jmenovaných rodin jejich podíly dvěma ostatním.
Jean Bouteiller, manžel Olgy Mälher, je ředitelem usedlosti do roku 1962 a v jeho úsilí ho střídá syn Bertrand.
V roce 2004 je vlastníky viniční usedlosti Château Palmer svěřeno její vedení panu Thomasu Durouxovi, který pokračuje v dalším rozvoji vinařství v duchu zodpovědnosti a s přihlédnutím na okolní svět.