Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Klasifikace: 1er Grand Cru Classé „A“ v klasifikaci z roku 2012
Alkoholová fermentace a doba macerace probíhala po dobu 38 dní v termicky regulovaných dubových kádích a víno bylo školeno v dubových barriques, z 80% nových a z 20% jednoročních.
Vinohrad Château Pavie má rozlohu 37ha a je orientovaný na jih. Průměrné stáří viničních keřů je 43 let.
Vinohrad je rozčleněn na 3 části:
Náhorní vápencová plošina, jejíž půdu tvoří na povrchu bílý vápenec a podloží je z vápence z ulit mořských živočichů.
Svah, jehož horní půdu tvoří hnědý vápenec na podloží jílově vápencovém a část vinohradu pod svahem, kde jsou jednotlivé vrstvy tmavého vápence na vrstvě říčního písku a spodní vrstvy jílových písků i podloží jílově vápencové
Historie: Již v době Antiky byla usedlost známá pro svůj ovocný sad a hlavně produkci broskve Pavie, která dala i jméno budoucímu vinařství.
To vzniklo z několika malých viničních statků, které vlastnil Ferdinand Bouffard, a které sloučil v 19. století Albert Port. Zámecké stavení datuje ze stejné doby. Když byl zámek a vinohrad majetkem Alexandra Valette a jeho potomků, bylo víno z Château Pavie zařazeno do klasifikace vín Saint Emilionu, v roce 1955, mezi 1ers Grands Crus Classés „B“.
Od roku 1998, kdy koupil tuto významnou viniční usedlost Gérard Perse, se výraz a kvalita vína stále zdokonaluje.
Proto není divu, že Château Pavie, při reaktualizaci klasifikace vín Saint Emilionu, v roce 2012, dosahuje na její vrchol. Řadí se po bok slavných vín- Angelus, Ausone, Cheval Blanc – a rozšiřuje tuto trojici na čtveřici 1ers Grands Crus Classés „A“.