Apelace: Pomerol A.O.C.
Macerace a alkoholové kvašení vyzrálých a odtřapených hroznů, se uskutečnily v ocelových, termicky regulovaných kádích. V barriques z dubového dřeva proběhlo jablečně mléčné kvašení a víno zde bylo rovněž školeno po dobu patnácti měsíců.
Vinohrad se rozkládá se v nejvyšší části náhorní plošiny Pomerolu. Jeho celková rozloha je 10,5ha. Půdní skladbu tvoří hluboké štěrky, obalené jemnými jíly a pískem. Podloží obsahuje významnou vrstvu jílu, která je bohatá na oxid železa.
V odrůdové výsadbě dominuje ze tří čtvrtin Merlot, doplněný Cabernetem Franc a ze 7% i Cabernetem Sauvignon. Průměrný věk viničních keřů je 30 let a hustota výsadby je 5600/ha.
Na vinohradě se provádí zelené vinobraní, odlistování keřů za účelem pronikání slunečního svitu k hroznům a ručně sbírané, dokonale vyzrálé a zdravé hrozny jsou dopravovány do výrobního sklepa v malých přepravkách.
Výrobní postupy: Vyluhování a alkoholové kvašení, trvající 25 dní, probíhá v betonových termicky regulovaných kádích, jejichž vnitřní stěny jsou pokryty nátěrem z pryskyřice. Teploty při kvašení se pohybují v rozmezí 29°-30°C. Druhotná fermentace jablečně mléčná se provádí z části v kádích a z části v dubových barriques. Víno je školeno průměrně po dobu 15-18 měsíců v dubových barriques, z 60-70% každým rokem nových.
HISTORIE: Na mapách geologa Pierra de Belleyme je zaznamenáno, že viniční réva se na místě Petit Village pěstovala již v 18. století. Archivní dokumenty dokazují, že v posledních letech tohoto století patřila usedlost rodině Dufresnes, než přešla do vlastnictví rodiny de Seguin. Ta již ve stejné době vlastnila známé víno ležící v sousední oblasti Saint Emilion, Clos Fourtet.
Během 19. století změnila viniční usedlost několik majitelů a přesnější historické informace existují až od století dvacátého, související s příchodem Fernanda Ginesteta na usedlost jako majitele, v roce 1919. Ten již ve stejné době vlastnil věhlasné Château Cos d´Estournel v podoblasti Saint Estephe, na pravém břehu Gironde.
Dcera Monseiur Fernanda, Madame de Prats, se stala vlastníkem Château Petit Village v roce 1971 a svěřila jeho řízení synovi Brunovi, který podstatně vylepšil produkci a kvalitu vína.
Rodina de Prats prodává celou viniční usedlost v roce 1989 pojišťovnické společnosti AXA, její sekci AXA Millésimes. Řízením nově získaného Château je pověřen Michel Cazes (vlastník Château Lynch-Bages v Pauillacu) a enologickým poradcem je v té době Michel Rolland.
Poté co Michel Cazes odešel na penzi, přebírá vedení Brit Christian Secly, který již v minulosti úspěšně řídil pro AXA Millésimes viniční statek Quito de Nolval v Portugalsku.
V roce 2020 byla slavná usedlost prodána majitelům sousedního Château Beauregard a je pod vedením výkonného ředitele Vincenta Priou.
VINOHRAD A JEHO TERROIR: Rozloha vinohradu, jenž má formu trojúhelníku, je 10,5ha. Nachází se v blízkosti vísky Catusseau, na nejvyšším místě celého území apelace Pomerol, v její západní části.
Půdní skladbu tvoří pískovcové štěrky na jílovém podloží, bohatém na železo.
Vinohrad je osázen z 75% odrůdou Merlot, z 18% Cabernetem Franc a sedmi procenty doplňuje osázení Cabernet Sauvignon. Průměrný věk viničních hlav je 30 let.
Renovace a modernizace výrobního sklepa byla provedena v letech 2005 a 2008.
Stále nové poznatky enologické vědy jsou na Château Petit Village využívané ke zdokonalování technických vybavení výrobních prostor, školícího sklepa a hlavně vinohradu.
I proto je Petit Village jedním ze zářících „šperků“ slavné apelace Pomerol.