Není to jen vábnička!
Etiketa zdobící lahev vína z Château Pipeau – což je vábnička, vějička, ale i úskok – připomíná tvrz románového hrdiny kapitána Fracasse a nese jméno, které se dá přeložit i jako klam.
Ale když si přestaneme dělat šprťouchlata z jeho názvu i etikety, rádi si připomeneme, že tomuto vínu, z kraje Saint Emilionu z oblasti Bordeaux jsou věrni již čtyři generace milovníků vín.
Po mnoho let identifikují Château Pipeau jako jedno z kategorie vín Saint Emilion Grand Cru s nejlepším poměrem kvality a ceny.
Již čtvrtá generace rodiny Mestreguilhem přebírá nyní vedení rodinného vinařství, jehož jméno je odvozeno od samoty Barbeyron. Ta není vzdálena více jak 3 km od slavného vinařského centra – městečka Saint Emilion.
Když Georges Mestreguilhem zakoupil Château Pipeau, asi jen snil, že vinohrad bude mít v budoucnosti rozlohu 25ha. Georges a jeho potomci každým ročníkem, vyjma let vinné révě klimaticky nepříznivé, dosáhli toho, že senzorický výraz jejich vína, který je synonymem elegance, komponované z chutě sametové a svěžích aromatických not mentolu.
Základem kvality a osobitého výrazu Château Pipeau je kvalita a zdraví základní suroviny – hroznů.
Letos majitelé vinařství investovali do přístroje, které pomocí optiky třídí bobule hroznů, proto jsou zpracovány jen ty neporušené, zdravé a dokonale vyzrálé. Každý rok se vyprodukuje jen jedno cuvée zámeckého vína – což je obdivuhodné – a jeho scelení odrůd přesně odpovídá poměru odrůd pěstovaných na vinohradě: 90% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon a 5% Cabernet Franc.
Současně se při výrobě a školení vína – které probíhá po dobu dvanácti až čtrnácti měsíců vždy v nových barriques - používá stále nižších hodnot SO2 a na vinohradě se chemické postřiky užívají v co nejnižších koncentracích a množství.
Profesionálové vína i konzumenti jsou již dlouhá léta přesvědčeni, a pevně věří, že i v budoucnosti bude zámecké víno Château Pipeau představovat trvalou hodnotu vín nesoucí hierarchické označení Saint Emilion Grand Cru.