Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Klasifikace: Saint Emilion grand Cru Classé
Třiceti hektarový zámecký vinohrad tvoří jílově vápencové půdy na náhorní plošině, jílové svahy a na úpatí svahu půdy pískové.
Od roku 2012 je odrůdová skladba: 63% Merlot, 28% Cabernet Franc, 7% Cabernet Sauvignon a 2% Malbec
Průměrné stáří viničních keřů je 35 let (6500 keřů/ha).
Dokonale vyzrálé hrozny jsou sbírány ručně, do malých lísek (10kg) a poprvé přebírány již na vinohradě. Po druhé selekci na třídícím stole jsou hrozny umístěné do chladícího boxu.
Alkoholové kvašení probíhá v termicky regulovaných dubových kádích o obsahu 60hl, plněné gravitací, i v kádích nerezových a rovněž termicky regulovaných.
Jablečně mléčná fermentace je provedena stoprocentně v barriques a víno je školeno po dobu 18 měsíců v barriques (60% nových, 40% jednoročních).
HISTORIE: První zmínky o zemědělské usedlosti, na jejímž místě vznikl vinohrad a viniční zámek Château Soutard, byly nalezeny v notářských zápisech z počátku XVI století.
V roce 1513, za vlády krále Ludvíka XII, řečeného „Otec lidu“, existuje ve farnosti Saint Emilion usedlost nesoucí jméno Mayne de Soutard. Její gaskoňský název byl „Bourdieu“, který označoval pozemek, jehož součástí byl statek a mlýn.
Faktický vznik zámku Soutard a založení vinohradu, je spojeno se jménem Jeana Couturesa, významného měšťana a člena vinařského cechu v Saint Emilionu, který původní usedlost koupil v roce 1699. Jeho potomci vystavěli zámek, postupně rozšiřovali vinohrad a zasloužili se o slávu vína Château Soutard.
Zvláště dcera Monsieur Couturesa, Marie, která hýřila aktivitou, pokračovala v rozšiřování vinohradu a pozemků. Pod jejím vedením se víno stává součástí slavných vín Saint Emilionu.
Madame Marie nechala vystavět zámek tak, jak ho známe v současné podobě, v letech 1741–1762 v klasickém stylu XVIII století.
Impozantní stavba, kterou, charakterizují bílé stavební kvádry, působí impozantně, vyniká rafinovaností a elegancí.
Syn Madame Marie – Jean Cambret – pokračuje v díle započatém jeho matkou.
Krášlí zámeckou usedlost, obklopuje ji nádherným parkem a uplatňuje své agronomické znalosti při přeměně vinohradu.
Oproti tehdejším zvyklostem, kdy viniční hlavy byly vysazovány bez pravidelného řádu, se Monsieur Jean rozhoduje pro způsob uspořádání vinohradu na způsob „římský“. To spočívá ve vyhloubení mělkých koryt v půdě, ve které dominuje ztvrdlý vápenec a do nich vysazuje, v pravidelných řádcích, jednotlivé viniční hlavy. V následující etapě nechává Jean Cambret vystavět budovy určené ke zpracování hroznů a ke školení vína.
V XIX století kupuje Jean Laveau, věhlasný vinař, jeden z nejdůležitějších na území Saint Emilionu, zámek a jeho vinohrad. Jeho zásluhou dosahuje víno úspěchů jak kvalitativních, tak i ekonomických.
Potomci významného inženýra agronomie jsou majiteli a hospodaří na Château Soutard až do roku 2006.
Ve stejném roce kupuje celou vinařskou usedlost skupina AG2R La Mondiale, a aktivně přispívá k rozvoji oslnivého klenotu, kterým Château Soutard nepopiratelně je.