pod vedením lektora Hynka Vicha
1. Co je senzorická analýza vína, jak se provádí, její jednotlivé etapy:
A. Vizuální percepce:
B. Olfaktorická percepce:
C. Percepce chutí:
D. Pocity somestezické – teplota, elastičnost,tvrdost, trpkost, pálivost…..
E. Faktory ovlivňující senzorickou percepci.
F. Role experta, senzorická deskripce, organizace ochutnávky.
2. Jednoduché obeznámení s organoleptickou skladbou jednotlivých druhů vín.
3. Podstata a důležitost terroiru – dominanta přírody – vizuální dokumentace.
4. Vinnou révu nemůžeme ošálit, výraz vína můžeme technologicky ovlivnit.
5. Rozdíl mezi vinařstvím v tradičních zemích a v zemích Nového světa.
6. Víno a stolování – historický vývoj.
7. Snoubení pokrmů s víny, základní pravidla – interakce pocitů.
8. Víno je součástí lidské historie a jednotlivých kultur.
9. Duše vína, filozofie vína, filozofové a víno – opravdové poslání vína.
Účastníci semináře obdrží odbornou dokumentaci.
Každý seminář je rozložen do deseti jednotlivých výukových hodin, začátek vždy v 10h, konec cca. v 16h, vždy bude zakončen praktickou degustací a bude následovat diskuze s lektorem. Výklad bude probíhat ve dvou dnech po 5h. Mezi jednotlivými přednáškami budou přestávky 10min, polední přestávka 30-45min, občerstvení zajištěno v místě výuky. Termín semináře bude vždy vyhlášen a oznámen na našich webových stránkách nebo bude sjednaný na základě poptávky uchazečů. Vše v sídle společnosti Good Wine Lover s.r.o. Maximální počet posluchačů, 7 osob.
Cena semináře na osobu: 6.050 Kč, včetně DPH.
Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou, kde také absolvoval gymnázium. Roku 1968 dokončil studium na Střední hotelové škole v Mariánských Lázních, ve stejném roce se rozhodl opustit rodnou zem a odejít do Belgie.
Jeho zahraniční profesionální kariéra startuje v restauraci „La Paroisse – Suisse Gril“ v Bruselu, avšak další směřování se už profiluje k umění vína. Enologické stáže ve vinařských oblastech Francie a další aktivní vzdělávání jsou korunovány čestnými diplomy za zásluhy v kraji Beaujolais a Champagne, roku 2006 se Vich stává čestným členem prestižní „Commanderie du Bontemps de Médoc, de Graves, de Sauternes et Barsac“.
Do České Republiky se Hynek Vich vrací v roce 1997, aktivně a stěžejním způsobem spolupracuje na televizním pořadu „Putování za vínem“. Milovník vína a francouzského savoir-vivre je také autorem skript pro výuku aplikované degustace a základů enologie stejně jako autorem knihy „BORDEAUX, kde vítr vinohrady škádli“.
V současné době se věnuje nadále publikační a konzultační činnosti prostřednictvím společnosti Good Wine Lover.