Apelace: Chambolle-Musigny 1er CRU A.O.C.
Vinařství Roche de Bellene hospodaří na parcele o rozměrech 0.05ha z celkové rozlohy této apelace. Půdní skladbu parcely tvoří jíly, tvrdý vápenec a drobný štěrk. Keře Pinot Noir byly vysázené v roce 1974 a produkují ročně 40hl/ha.
Mošt ručně sklizených hroznů byl vykvašen endogenními kvasinkami, jablečně mléčné kvašení bylo dokončeno stoprocentně a víno bylo školeno v sudech (228L), 50% nových a z padesáti procent jednoročních.
Ve staveních z 16. století, v městě Beaune, srdci burgundského vinařství, se nachází vinařská usedlost „Domaine de Bellene“. Majitel s jeho spolupracovníky postupně uvádí jednotlivá stavení do původní podoby, za použití původních stavebních materiálů. Jméno Bellene je středověkým názvem města Beaune.
HISTORIE: Domaine De Bellene se nachází přímo ve městě Beaune v historické budově a jeho doména je odvozena od historického názvu města. Vinařskou usedlost Domaine De Bellene založil v roce 2005 Nicolas Potel, který získal viniční parcely v okolí lokalit Santenay, Saint Romain, Volnay, Nuits Saint Georges, Vosne Romanée a Beaune a na nichž stáří viničních hlav je 50, až 110 let.
Nicolas započal svoji vinařskou kariéru v sedmnácti letech na vinařské usedlosti Matrot v Meursault. První vinařské znalosti získával u svého otce – slavný vinař Gérard Potel – jakož i na stážích na vinohradech v Kalifornii a v Austrálii.
Při rekonstrukci objektů a vinic se dbalo na minimální dopad na životní prostředí a okolní přírodu. Snaha o šetrnost vůči životnímu prostředí je tady na prvním místě.
Všechny vinné révy jsou opracovávány ekologicky a podle vinifikace, bez pomocných a obohacujících látek. Používají se ekologické a šetrné materiály. Půda je na vinohradu kamenitá, oblázky promíchané s pískem umožňují dokonalou drenáž. Půdní podloží je jílově vápencové.
Cílem Domaine De Bellene je vlastnit především starší vinice. Nejmladší, které zde nalezneme, jsou staré 35 let, nejstarší pak 104 let. Je to velkou výhodou, neboť kořeny rostlin jsou hluboko prorostlé a čerpají to nejlepší ze spodních vrstev půdy. Umožňuje to také překonat vysokou vlnu veder, neboť si kořeny berou vodu až ze 4 metrů hloubky. Vinice jsou chráněni proti škůdcům směsí mědi a síry.
Během sklizně, jsou hrozny sbírány ručně. Vinohrady jsou obdělávané podle biologických metod a vína jsou produkována bez použití enologických přísad, nejsou nikdy optimalizována, ani obohacována o kyseliny.
Vinohrad, který je plně konvertován do biodynamického režimu od roku 2006. Podle Nicolase Potela vinohrad, který už dává velmi dobrá vína, která jsou rok od roku lepší. Ocenění : Jancis Robinson 16,5/20.