Apelace: IGP – Pays d´Oc
Vinohrad: Vápencová náhorní plošina v kraji Minervois
Vyzrálé hrozny byly macerovány na teplotě 20°C, tak aby byla zachována ovocná svěžest moštu. 1/3 hroznů byla vyluhována karbanickou macerací.
Víno bylo školeno po dobu šesti měsíců na jemných kvasinkových kalech.
Anthony Record a Tim Ford spojili síly s Vincentem Chansaultem a založili vinařství Domaine Gayda roku 2003. Po vybudování vinice zahájili produkci ročníkem 2004. Díky použití obchodního modelu z Jižní Afriky se vinařství Domaine Gayda zařadilo do ,,Starého světa vín''.
Vášeň přenesená do výroby vína ........
Bylo zapotřebí trochu neohroženého ducha k tomu, aby jejich projekt dostali tam kde je dnes a stále přicházejí nová ocenění která utvrzují v tom, že se vydali správným směrem a že mají právo vyrábět kvalitní vína. V Domaine Gayda se réva pěstuje v souladu s přírodou a za pomoci pouze organických postupů, díky čemuž je celý proces od roku 2012 certifikován AGRICULTURE BIOLOGIQUE.
Domaine Gayda je více než jen vinice nebo vinařství, je to koncept výroby a zpracování vína založený na hlubokém porozumění vínu, pochopení životního prostředí a přírodních podmínek ve kterých roste a procesu zpracování. Snaží se co nejméně zasahovat do procesu růstu a vývoje révy tak, aby se co možná nejvíce vlastností půdy ze které pochází mohlo nerušeně přenést do jejích hroznů.
Domaine Gayda se nachází jihovýchodně od Carcassonne, v regionu Languedoc v jihozápadní části Francie. Tato oblast je známá díky obrovským objemům produkovaných vín, avšak časy se mění a Domaine Gayda se stalo centrem této přeměny.
LANGUEDOC je plný sklepů a vinařství rozprostírajících se na různých podložích, typech půdy a s rozdílnými klimaty, což nám umožňuje nejen pěstovat vlastní hrozny v té nejlepší kvalitě, ale díky této rozmanitosti také spolupráci s ostatními vinaři napříč celým tímto regionem jihozápadní Francie.
Domaine Gayda a její vinice jsou součástí ,,GAYDA FRANCE'', organizace založené na jejich vinařství s vedením v Brugairolles poblíž Limoux. Nenachází se zde jen vedení organizace, ale i jejich TOP CLASS RESTAURANT, VINAŘSKÁ ŠKOLA vedená jejich partnerem Vinécolem a možnost ubytování v Domaine. Jejich partneři pocházejí z oblastí jako je La Linvinére, kde mají své vinice, Opoul v Roussilonu v blízkosti moře, Latour de France, Tautavel, Calve a St.Martin de Fenoillédes. Jejich vášní jsou ,,Cépages', tradiční odrůdy révy pro tuto oblast jako například Maccabeo, Marsanne, Roussanne a Grenache Blanc pro vína bílá, Carrignan, Greneche Noir, Syrah, Mourvédre a Cinsult pro vína červená. Všem těmto ,,Cépages'' se v regionu velmi dobře daří což vinařství garantuje výbornou úrodu kvalitních hroznů.
Neomezují se však na ,,Cépages'' typické pro tento region, vyrábí úžasná vína z odrůd na úplně typických jako například Cabernet Franc a Chenin Blanc : respektují místní tradice ale změnám a inovacím se nebrání. Kvalitu hroznů je středem jejich vinařské filozofie, svoje hrozny sklízí vždy plně dozrálé tal, aby vynikla jejich chuť, jemnost a vytříbené aroma.Toto umožňuje docílit výjimečné chuti vyjadřující plný potenciál hroznů nerušený zelenými nebo nedozrálými hrozny. Všechny jejich hrozny jsou ručně sbírány, ještě na vinici protříděny, až poté jsou dopraveny do vinařství, kde jsou následně rozděleny.
Z vinice v La Liviniére a z vinic našich partnerů přepravují hrozny v chladících vozech. Všechny jejich vinice a i vinice jejich partnerů jsou obhospodařovány podle přísně nastavených pravidel s ohledem na životní prostředí, tento systém se na místě, zakořeněný v jejich postupech a umožňuje jim dodržovat v minulosti nastavené postupy pro obhospodařování jednotlivých polí/vinic počínaje technikou péče, dodržování výnosů, přes způsob sklizně až po třídění, fermentaci a ukládání k zrání.