Michel Chapoutier je významný producent vína a obchodník vínem. Sídlo společnosti se nachází v lokalitě Tain-Hermitage, v severní části viničního regionu Údolí řeky Rony.
V této oblasti Michel Chapoutier vyrábí a školí vína z vinohradů jednotlivých místních apelací – vína jedinečná, která mu získala mezinárodní renomé.
Rodina Chapoutier sídlí v Údolí řeky Rony již od roku 1808. Polydor Chapoutier zde koupil první vinici v roce 1879 a započal víno produkovat.
Od padesátých let minulého století, a to až do roku 1977, řídil viniční statek Max Chapoutier,
kterého následovně vystřídali jeho synové Marc a Michel.
V průběhu roku 1980, již pod vedením Michela Chapoutiera, vznikla nová – biodynamická – koncepce hospodaření na vinohradech a byly modernizovány instalace ve výrobních sklepech.
V současnosti vlastní viniční společnost M. Chapoutiera vinohrady nejen v severní a v jižní části Údolí řeky Rony, ale v mnoha dalších francouzských viničních oblastech a rovněž v Portugalsku, v Austrálii a v USA.
Vinohrad: Hrozny pocházejí ze 3 rozdílných terroirů, v severní části Údolí řeky Rony, na jejím levém břehu, jižně od města Vienne:
1 – „Le Méal“, kde půdu komponují říční a ledovcové, velice staré nánosy, obsahující množství větších oblázků.
2 – „Les Murets“, zde půdní skladbu tvoří větší žulové valouny obalené jílovým pískem a žulové naplaveniny.
3 – „Chante-Alouette“ na této poloze dominují půdy sprašové a vrstvy jílově vápencové.
Výrobní a školící postupy: Dokonale vyzrálé hrozny jsou sbírány ručně a následovně lisovány. Získaný mošt je, za studena, odkalován po dobu 48 hodin.
Kvašení probíhá z 1/2 v sudech o obsahu 500-650L (demi-muid) a z 1 v ocelových kádích. Kvasící teploty (18°-20°C) umocňují pozitivní rozvoj aromatické komplexity vína.
Na školící dobu vína, 10-12 měsíců, mají vliv výsledky pravidelných degustací, při níž jsou posuzovány jeho organoleptické vlastnosti.