Apelace: IGP Languedoc-Roussillon
Figure Libre Freestyle: je škála vín odvážných, která nerespektuje dlouhodobé konvence, ale má snahu umožnit výraz novým vinohradnickým polohám v krajích Languedocu a Roussillonu. Nabízí milovníkům vína jedno odrůdová i vína scelována z rozdílných odrůd zrozených na dosud málo známých terroirech. Proto jsou senzorické a senzitivní výrazy vín škály Figure Libre Freestyle nové, jedinečné a tolik vzrušující!
Doplňující informace: Sběr hroznů se provádí ručně. Hrozny jsou odtřapené, nemačkané. Celé hrozny jsou macerované za studena po dobu 24 až 72 hodin. Následuje jejich lisování na pneumatickém lisu. Po lehkém odkalení moštu za studena se kvašení provádí v betonových ovoidních kádích pro odrůdy Marsanne a Roussanne. Grenache a Maccabeu fermentují v sudech o obsahu 228 a 500 litrů.
Školení: Na kvasných kalech po dobu dvanácti měsíců v sudech a kádích - občasné promíchávání – scelování nejhodnotnějších cuvées každé odrůdy a parcely. Následovně pobyt 1 měsíc v kádi, před lahvováním.
(Alkohol: 13,5%, kyseliny 5,40g/l a celkový obsah S02 je 84mg/l. Residuální cukry : 0,90g/l.)
Historie i současnost významného vinařství: V roce 1749 nebyla, dnes velkolepá viniční usedlost Gayda, známým vinařstvím v kraji Languedoc a již vůbec ne za hranicemi Francie.
Ale byla součástí historické vesnice Brugairolles, ležící uprostřed trojúhelníku významných krajských lokalit - Carcassonne, Castelnaudary a Limoux.
Původně bylo rozlehlé stavení Gayda zájezdním hostincem, kde našli odpočinek jak cestovatelé, tak i spřežení jejich povozů. Protože strávníků podávané pokrmy doprovázelo víno, malý vinohrad patřící k usedlosti se během let rozšiřoval, až jeho tratě začaly obsazovat stráně okolní pahorkatiny.
Na území vesnice Brugairolles se také nachází jeden z prvních vinohradů náležících usedlosti Gayda – „Moskevský“ (Moscou). Byl pojmenován podle katastru a kopce dominujícího vinohrad. Vrcholku kopce dlouhá léta vévodil jediný strom – „L´Arbre de Moscou“ (Moskevský strom). Sloužil jako orientační bod letcům v dobách mezi první a druhou světovou válkou, při letech do Španělska a severní Afriky.
Hrozny z vinohradu dávají zrod růžovému cuvée „Flying Solo Rosé“.
Přišla i perioda, kdy viniční usedlosti Gayda se vyhýbal kvapící čas. Záhy bylo nutné zvelebit vinohrad a modernizovat výrobu.
Na začátku jednadvacátého století se stali majiteli Anthony Rekord a Timi Ford. Milovníci vína, kteří procestovali svět byli uchváceni krásou vesnice Brugairolles, okolím a viniční usedlostí. Ale teprve jejich setkání s mladým enologem Vincentem Chansaultem dalo impuls k zásadním změnám. Viniční plochy byly rozšiřovány o další terroiry v okolí obcí na severu a jihovýchodě od Brugairolles, napříč viničními kraji Languedocu a Roussillonu. (Laviniere, Tautavez, Martin de Fenouillet…). Půdní skladby jednotlivých parcel – třetihorní vápence, žula, rula, břidlice, hrubé vápencové písky…podstatně ovlivňují organoleptický charakter hroznů a ve finále i vyprodukovaných vín.
Anthony, Timi a Vincent se průběžně obklopovali mladými spolupracovníky, překypujícími entusiasmem a vytvořili úspěšnou pracovní skupinu, jejíž cílem je: „ Vypěstovat každým rokem hrozny kvalitní, zdravé a chuťově bohaté. Z nich tvořit vína s osobitým charakterem, originální, spojující respekt k tradicím a svěží, květnatě ovocný senzorický výraz.“
I za tímto účelem byl, v roce 2004, vybudován nový výrobní sklep, vybavený nejmodernější technikou, umožňující využití pokrokových výrobních technologií. Vinohrady nebyly opomenuty, neboť od roku 2011 jsou obdělávané za použití metod biologického zemědělství.
To souvisí s podporou biodiverzity, polykultůry. Příkladem budiž vysázení 300 olivovníků, pěstování zelených rostlin za účelem výroby vlastního přírodního hnojiva, nebo výstavba kamenných zídek okolo vinohradů, jako protekci proti nežádoucímu vlivu vysoušejícího větru.
Pro vysazování nových parcel odrůdou Syrah jsou selektovány vyhovující odnože na starém vinohradu v oblasti Côtes du Rhône. Pro lahodné kulinární zážitky a ideální zásnuby pokrmů s víny vyprodukovanými na viniční usedlosti, byla nedávno vybudována restaurace na střeše výrobního sklepa. Z její terasy je úchvatný pohled na okolní krajinu, což multiplikuje senzorické pocity při vychutnávání specialit, připravených na bázi výhradně místních produktů.
V rámci rozšiřování aktivit týkající se vína, nabízí viniční usedlost Gayda degustační kurzy v nově otevřené Škole Vína (Vinecola), pod vedením M. Stubbse a to jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé milovníky vína či profesionály. Je báječné vychutnávat jedinečná, originální a podmanivá vína vyprodukovaná na viniční usedlosti Gayda a současně navštívit místa jejich zrodu, v kouzelném viničním kraji Languedoc-Roussillon, v blízkosti Pyrenejských štítů a nedalekých vln Středozemního moře.