Apelace: Montrachet Grand Cru A.O.C.
Vinařství Roche de Bellène hospodaří na 0,026ha, z celkové rozlohy vinohradu produkující jedinečné víno. Průměrný věk viničních keřů je 45 let. Hustot osázení je 10 000 jedinců/ha. Vinobraní v roce 2017 započalo 7. Září. Víno bylo školeno v dubových sudech (50% nových) a jablečně mléčná fermentace byla stoprocentní. Po jemné filtraci bylo víno stáčeno do lahví 23. Května 2019.
Jeho celková rozloha je 7,5ha a rozkládá se na poměrně příkrém svahu nad vinohradem Montrachet, v nadmořské výšce 265-290m, na území obce Pyligny-Montrachet. Je orientovaný na jihovýchod a půda je zde mělká, tvořená slínovými sutěmi a oblázky, na podloží křídy a vápencových opuk. HISTORIE: Domaine De Bellene se nachází přímo ve městě Beaune v historické budově a jeho doména je odvozena od historického názvu města. Vinařskou usedlost Domaine De Bellene založil v roce 2005 Nicolas Potel, který získal viniční parcely v okolí lokalit Santenay, Saint Romain, Volnay, Nuits Saint Georges, Vosne Romanée a Beaune a na nichž stáří viničních hlav je 50, až 110 let.
Nicolas započal svoji vinařskou kariéru v sedmnácti letech na vinařské usedlosti Matrot v Meursault. První vinařské znalosti získával u svého otce – slavný vinař Gérard Potel – jakož i na stážích na vinohradech v Kalifornii a v Austrálii.
Při rekonstrukci objektů a vinic se dbalo na minimální dopad na životní prostředí a okolní přírodu. Snaha o šetrnost vůči životnímu prostředí je tady na prvním místě.
Všechny vinné révy jsou opracovávány ekologicky a podle vinifikace, bez pomocných a obohacujících látek. Používají se ekologické a šetrné materiály. Půda je na vinohradu kamenitá, oblázky promíchané s pískem umožňují dokonalou drenáž. Půdní podloží je jílově vápencové.
Cílem Domaine De Bellene je vlastnit především starší vinice. Nejmladší, které zde nalezneme, jsou staré 35 let, nejstarší pak 104 let. Je to velkou výhodou, neboť kořeny rostlin jsou hluboko prorostlé a čerpají to nejlepší ze spodních vrstev půdy. Umožňuje to také překonat vysokou vlnu veder, neboť si kořeny berou vodu až ze 4 metrů hloubky. Vinice jsou chráněni proti škůdcům směsí mědi a síry.
Během sklizně, jsou hrozny sbírány ručně. Vinohrady jsou obdělávané podle biologických metod a vína jsou produkována bez použití enologických přísad, nejsou nikdy optimalizována, ani obohacována o kyseliny.