Apelace: Bordeaux Blanc A.O.C.
Majitel Château Cantenac Brown si přál vytvořit bílé suché víno přímé, přesné, minerální, víno „Gastronomické“, určené k požitkům bohatého stolování.
Současně víno elegantní a ušlechtilé, oslavující umění hudby a skvěle doplňující škálu vín vyprodukovaných na Château Cantenac Brown… a proto AltO tvoří finální akord dokonalým!
Vinohrad: Château Cantenac Brown má to štěstí, že součástí jeho vinohradnické plochy je parcela o rozloze 1.8ha. Její půdní skladba je jílově vápencová, dostatečně chladná, což umožňuje vyprodukovat skvělé bílé suché víno.
Výrobní postupy: Sběr je ruční, hrozny jsou tříděné, rozdělované do malých lísek a transportované v chladírenských boxech do výrobního sklepa.
Lisování hroznů je velice pomalé a šetrné, pod ochranou inertního plynu. Alkoholová fermentace probíhá v sudech o obsahu 228 litrů a víno je stoprocentně školeno již v jednou použitých barriques. Jablečně mléčné kvašení není prováděno.
Roční produkce báječného vína je 9000, maximálně 10000 lahví.
HISTORIE CHATEAU CANTENAC BROWN:
Na počátku 19. Století přímo v roce 1855 John Lewis Brown se rozhodl ve městě Cantenac postavit usedlost v podobě anglického renesančního hradu. Jeho inspirací byla doba Tudorovců a především jeho skotské kořeny, které si chtěl nadále připomínat.
Za své doby dosáhl velkých úspěchů a vždy bude spojován s označením Grand Cru Classé.
Jeho tvorbu převzal jeho syn John Lewis Brown. Později byl majetek v roce 1843 prodán panu Gromardu, který patřil mezi nejlepší obchodníky, bankéře a majitele významných usedlostí v Médocu. Od roku 2006 vlastní usedlost rodina Simon Halabi, která dává nový podnět pro označení Grand Cru a přináší nové ambice jak zvýšit úroveň jejich práce.
Směr Château Cantenac-Brown je svěřen José Sanfins, který pokračuje v rozvoji a ambicích jak více zlepšit práci celého vinařství. Ambiciózní José pracuje v souladu s terroirem, respektuje půdu, vinou révu i celé okolí. Vinice se obhospodařují šetrným způsobem k okolí a životnímu prostředí. Vše je prováděno s přihlédnutím na rovnováhu mezi lidmi a přírodou. Více než 400 000 keřů vinné révy jsou každoročně kontrolovány. Jsou prováděny šetrné průřezy, aby réva mohla plně vyživovat jen ty nejvhodnější hrozny. Sběr se provádí ručně. Tato velká pozornost na detail a přírodu vede k jasné výnosnosti kvalitních vín. Nejlepší vína jsou dávána přírodou a tento idealismus ctí celé vinařství.