Apelace: Bordeaux blanc A.O.C.
Všechny tři odrůdy se dokonale usídlily na vinohradě o rozloze 0.89ha. Na jeho půdě drobných písků a vápencového podloží si libují.
Dokonalé ošetření a zpracování hroznů s láskou a odbornou péčí dalo zrod svěžímu a smyslně elegantnímu vínu.
Vinohrady Château Escot, se rozkládají na poloviční cestě mezi Atlantickým oceánem a ústím řeky Gironde, kde plně využívají specifického terroiru kraje Médoc. Lokální kombinace vody, půdy, vzduchu a slunečního svitu zásadně ovlivňuje zrod a charakter skvělého vína Château Escot , Cru Bourgeois, jakož i dalších Cuvées produkovaných na této viniční usedlosti.
Tři rozdílné úseky skládají zámecký vinohrad, o současné rozloze více jak dvacet hektarů. Jednotlivé parcely na těchto úsecích mají specifickou půdní skladbu – jíly, vápence, štěrky, písky - a mikroklimatické podmínky.
Odrůdovou výsadbu tvoří Merlot, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot a průměrné stáří keřů je 40 let.
V roce 2020 byla osázena jedno hektarová parcela bílými odrůdami Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris a Sémillon.
Všechny půdní a klimatické podmínky zámeckých vinohradů podporují pozitivní vývoj viničních keřů, vyzrávání jejich plodů a konečně aromatickou intenzitu a komplexitu senzorického výrazu urozených vín.
Základní výrobní postupy: Ručně i mechanicky sklizené hrozny jsou z každé parcely zpracovány jednotlivě.
V první etapě jsou macerovány za studena (10°C), což oddálí začátek alkoholové fermentace a umožňuje bohatou extrakci primárních aromatických látek.
Endogenní, přesně selektované kvasinky, provedou alkoholovou fermentaci, při ideální teplotě 28°C, která je co nejpřesněji udržovaná, při výchylce maximálně 2-3 °C. To významně přispívá k finální kvalitě vína.
Alkoholová fermentace, která navazuje na maceraci, probíhá jak v termicky regulovaných kádích, tak i, pro část sklizně, v nových dubových sudech o obsahu 500L. Po dokončení je oddělen samotok od zbytku slupek, které jsou s pečlivostí vylisovány (aniž by byla rozdrcena zrníčka) a je získáno, vzhledem k samotoku, jen malé množství lisovaného vína, bohatého na ušlechtilé taniny.
Jak u samotoku, tak i u vína lisovaného, proběhne jablečně mléčná fermentace (100%) a vína jsou školena v dubových bordeauxských barriques (225L) nejvyšší kvality, z 30% nových, po dobu odpovídající struktury vín z jednotlivých ročníků.
Po dokončení jablečně mléčné fermentace a vyškolení jednotlivých vín, rozhodne vysoce odborná ochutnávka, o sestavení jak hlavního cuvée Château ESCOT Cru Bourgeois, tak i svůdně svěžího cuvée Forêt d´Escot.
Každému ročníku vína, zrozenému na Château ESCOT, je věnována nejvyšší profesní odbornost, za použití nejmodernějších technologií a nejnovějších poznatků z enologie.
Krátká historie viniční usedlosti: Místo, na kterém se nachází Château Escot a jeho pozemky, bylo osídleno již v době gallo-římské. Úrodná půda a mnohé archeologické nálezy, jsou toho důkazem.
Samotný název ESCOT má původ ve středověku. Označoval výběrčího daní a jedním z nich byl i tehdejší majitelem usedlosti.
Château Escot patří k nejstarším místním vinařstvím, neboť vinná réva se zde pěstuji již déle jak 150 let.
V roce 1858 místní hodnostář a velký milovník vína, Monsieur d´Armailhac, cituje Château Escot mezi ostatními víny nesoucí označení CRU BOURGEOIS, což je nezpochybnitelná známka kvality a označení pro skvělá vína. V roce 1932 Zemědělská a obchodní komora pro region Bordeaux poprvé publikuje oficiální klasifikaci vín Cru Bourgeois a jejíchž součástí je, samozřejmě, i Château Escot.
O devadesát let později, po mnoha peripetiích a řadě rozdílných majitelů, se stala vlastníkem viniční usedlosti společnost z České republiky, díky které label Cru Bourgeois stále zdobí etiketu zámeckého vína.
Vysoká odbornost a úsilí vinohradníka - sklepmistra Nicolase Martina, jakož i všech jeho spolupracovníků je zárukou, že skvělé víno vždy okouzlí milovníky vznešených vín a významné označení z jeho etikety nikdy nezmizí.