Jaro se blíží a s ním i oblíbené Velikonoce neboli svátky jara. Kromě malovaných vajíček nesmí chybět v žádné domácnosti dobré jídlo a pití. Už jste přemýšleli o tom, jaké víno si dáte k velikonočnímu hodování? Nebo jen tak pro příjemné posezení s přáteli? Připravili jsme pro vás pár tipů, které vás jistě inspirují.
Tradiční velikonoční pokrmy doplňte dobrým vínem
Jaká jídla se hodí na velikonoční stůl? Určitě se vám vybaví vůně výborné domácí nádivky s čerstvými kopřivami, medvědí česnek, chřest, vajíčka na všechny možné způsoby. K Velikonocům patří také sladké pokrmy. Víte, že každý den byste se měli zaměřit na jiná jídla?
K zelenému čtvrtku nepochybně ladí luštěniny a vše zelené. Naši předkové si pochutnávali na hrachu, vařilo se z mladých kopřiv. K této příležitosti si můžete dopřát lahvinku bílého Rieslingu Qualitätswein Weingut od Stefana Bauera. Pro toto víno je charakteristický výrazný tón bílé broskve. Světle žlutou barvu vína doplňuje nazelenalý odstín, tedy k zelenému pátku zcela dokonalé. Tento lahodný Rieslling si můžete vychutnat také k dalším chutným jídlům, jako je drůbež nebo ryby ve slané krustě.
Na Velký pátek se podává hustá jarní polévka nebo ryba na různé způsoby. Alespoň podle tradic našich předků, kteří si na tom zakládali. A k pití můžeme doporučit například Veltlínské zelené klasik VOC 2014, suché, z Vinařství Piálek & Jäger. Krásný znojemský Veltlín s intenzivní šťavnatou vůní tropického ovoce. Je to lehčí, svěží víno s příjemnou kyselinkou, na kterém si jistě pochutnáte.
Bílá sobota a Boží hod Velikonoční jsou ve znamení sladkých jídel. Chybět by neměly beránek, mazance a jidáše. Večer si v poklidu můžete otevřít s rodinou nebo přáteli lahvinku Sauvignon blanc T´ Air d´ Oc 2016, Domaine Gayda. Toto čisté suché víno doplňuje aroma ovoce s příjemnou kyselinkou.
A na Velikonoční pondělí si určitě dopřejte vajíčka na jakýkoli způsob. Ať už vařená, naměkko či nahniličko, vaječné saláty nebo pomazánky. A nezapomeňte na dobré víno, které by v takto slavnostní den nemělo chybět. Což například Chateau le Clou du Pin Premium 2015, Bordeaux AOC , pro které je charakteristický výrazný projev ovoce. Víno tmavě rubínové barvy nejenže skvěle chutná, ale také perfektně doprovodí pokrmy, jako například vepřová kotleta se smetanovou omáčkou, vyzrálý sýr s bílou plísní nebo grilovaný filet ze svíčkové.
A nezapomeňte si sváteční stůl hezky vyzdobit čerstvým jarním kvítím a také originálními sklenicemi na víno. Letošní Velikonoce vychází v době od 30. 3. do 2. 4., kdy si užijeme příjemný a jarní prodloužený víkend.
Dobrou chuť!