Jaro je tady v plné kráse a první teplé dny doslova vybízí ke grilování. Není nic lepšího než vůně čerstvě grilovaného masa, ryby nebo zeleniny. Ovšem k dobrému jídlu patří také dobré pití. Poradíme vám, jak si užít jarní grilovačku na maximum a jaké kvalitní víno se ke grilovaným pokrmům nejlépe hodí.
Gastronomický zážitek si zaslouží dobré a kvalitní víno
Doby, kdy jsme víno rozlišovali pouze na červené a bílé, jsou dávno pryč. Dnes mnohem více přemýšlíme nad tím, jaké víno si koupíme a proč. Rádi jej vybíráme také podle toho, aby se hodilo k daným pokrmům. Jenže někdy je těžké se v tom všem tak nějak zorientovat.
Při výběru vína je třeba zohlednit tři základní kritéria. Měla by k danému pokrmu ladit, nezruinovat nám peněženku, a hlavně musí být chutné a kvalitní. Ke grilovaným masům se obecně hodí spíše červená vína. Doporučit můžeme například CHATEAU LA MAROUTINE RED 2014, BORDEAUX AOC. Jde o výborné francouzské víno, které je dostatečně vyzrálé a vyniká sametovou chutí odrůdy Merlot, jež je podpořena pevnou tříslovinou Cabernetu Sauvignon.
Milovníci dobrého vína ocení také odrůdu Barbera. Víno BARBERA DEL MONFERRATO DOC 2011, LIVIO PAVESE. má rudě karmínovou barvu. Ve vůni se snoubí noty višně, vanilky a marcipánu. V chuti dominují vyzrálé černé třešně a kompotované višně. Víno pochází z Piemontu (severozápadní oblasti Itálie) a perfektně se hodí ke grilovanému bílému masu i zelenině.
A do třetice můžeme doporučit další lahůdku v podobě ROSSO DI MONTEPULCIANO DOC 2015, LUNADORO. Jde o lahodné a svěží víno, které perfektně doprovodí například grilovaný hovězí steak, nebo pečené jehněčí kotletky.
A jaké víno si můžeme otevřít, pokud grilujeme ryby?
I zde je nabídka velmi pestrá. V tomto případě vsaďte naopak spíše na vína bílá.
PINOT GRIGIO DOP 2016 FESTIVAL, MERAN z oblasti Alto Adige (která je nejlepší vinařskou oblastí na Pinot grigia z celé Itálie). Toto víno vyniká lesklou, žlutou až jemně slámovou barvou. Má delikátní vůni, ve které se snoubí noty bílé broskve, ananasu, banánu a papáje. Jde o skutečně velmi příjemné a lahodné víno, které naprosto dokonale doprovodí grilované a pečené ryby.
Vsadit můžete také na CHABLIS AOC 2016, GARNIER & FILS, které se pyšní jiskrnou světle žlutou barvou. Ústnímu aroma dominují tóny citrusových plodu a poměrně intenzivní minerální nota.
Grilování s výborným vínem
Ať už zvolíte jakékoliv z naší bohaté nabídky vín, určitě nešlápnete vedle. Zahajte jarní grilovací sezónu s opravdu chutnou lahvinkou vína a vytvořte si s rodinou a přáteli příjemný gurmánský zážitek.