Pokud se vyzbrojíte správnými informacemi, můžete si vytvořit vlastní úžasné páry vína a sýrů a připravit tak svým hostům nezapomenutelné zážitky. Podívejme se na několik užitečných tipů, které vám poradí, jaká vína se hodí k jakým typům sýrů. Také si řekněme, proč to tak funguje. Při příští výpravě na nákup vína a sýrů budete přesně vědět, jak vybírat!
Párujte víno a sýry s podobně intenzivní chutí
Tento tip je nejdůležitější pro vytváření vlastních párů. Jemnou chuť Gruyère byste snadno přebili mohutností například tohoto Cabernetu Sauvignon, ale když tento sýr spojíte třeba s tímto skvostným Châteauneuf-du-Pape z La Ferme du Mont, získáte perfektně vyvážený chuťový oblouk.
Obecné pravidlo je jednoduché:
Vína nad 14,5 % alkoholu jsou plnější a chutnají lépe s intenzivněji chutnajícími sýry.
Vína s obsahem alkoholu pod 12 % jsou méně intenzivní a dobře se hodí k jemnějším sýrům.
Syté červené víno chutná nejlépe se zrajícími sýry
Jak sýr zraje a ztrácí obsah vody, získává bohatší chuť se zvýšeným obsahem tuku. Tyto dva atributy jsou ideální pro párování se sytými červenými víny, jakým je například tento Roc de Lussac, protože obsah tuku v sýru působí s vysokým obsahem tříslovin ve víně. Pro dosažení nejlepších výsledků volte sýry, které zrály alespoň jeden rok, například Cheddar, Manchego, Gouda, Provolone nebo parmezány, jako jsou Parmigiano-Reggiano a Grana Padano.
Tučné sýry skvěle ladí se sladšími víny
Sladší vína, jako je Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest, dezertní vína a portské se skvěle hodí k "voňavějším" sýrům a sýrům s modrou plísní. Proč? Sladkost ve víně pomáhá vyvážit specifické aroma v sýru a zklidňuje ho. A podobně, "vůně" sýru pomůže vyvážit sladkou chuť vína.
Dvě klasické dvojičky, které musíte vyzkoušet, pokud máte rádi tučné aromatické sýry, jsou Blue Stilton s víny portského typu a Sauternes s Roquefortem. Lahodné!
Šumivá víno je naprosto delikatesní s krémovými sýry
Šumivá vína mají vysoký obsah kyselinky a bublinky v nich nabízejí skvělou protiváhu krémovým sýrům jako Brie, Muenster, Camembert, Cremont nebo Époisses de Bourgogne.
Zkuste spojovat vína a sýry ze stejné oblasti
Určitě se vyplatí vsadit na lokální tradice a dávat dohromady vína a sýry pocházející ze stejného regionu. Mezi pár skvělých příkladů patří třeba vyhlášený kozí sýr z francouzského regionu Languedoc ve spojení s lahví Sauvignonu blanc ze stejné lokality. Chardonnay, odrůda pocházející z Burgundska, si zpravidla skvěle rozumí s tamním sýrem Époisses. Tempranillo a ovčí sýr Manchego je pak španělskou klasikou.
Pokud máte pochybnosti, vsaďte na tvrdý sýr bez výrazného aroma
Pokud se podává několik typů vín a nejste si jisti, s kterými sýry je párovat, jedna z nejbezpečnějších sázek a také nejoblíbenější volba se všemi styly vín je tvrdý, nepříliš vyzrálý sýr bez výrazné vůně. Sýr bude mít dostatek tuku, aby vyvážil tanin v červeném víně, ale také dostatek jemnosti na podporu vína bílého. Několik příkladů zahrnuje mladší Gruyère, Abbaye de Belloc, Comté Extra, Emmental a Gouda. V tomto bodě je nutné poznamenat, že všechny sýry jsou poměrně syté. Samy o sobě nahradí například dezert, po kterém by si váš výběr sýrů vychutnala už jen malá část hostů.
S těmito znalostmi se můžete bez obav pustit do párování sýrů s víny, která máme v akční nabídce.