Od 4. 11. jsme na nové adrese:
Benediktská 1030/9, Praha 1 - Staré Město
Výběr Kategorií článků
O víně
Výběr Kategorií článků

Jaké víno vychutnat s grilovanou rybou?

A je tu jaro, volá nás radostnými úsměvy probouzející se přírody. I když je chvílemi ještě skoupé na sluneční paprsky a vyšší teploty, přesto nás láká do zahrad.

S požitkem kypříme záhony, radujeme se z rozkvetlých narcisů, prvních fialek, usmívajících se sedmikrásek. Zatoužíme po nových chuťových zážitcích. Ukládáme do senzorického archivu pečenou kachnu, zelí, srnčí na smetaně a další „mohutné“ pokrmy.

Hurrá, jdeme grilovat!                                  

Kuře, steaky, možná i jehněčí kotletku, klobásku…a hlavně ryby!

Kapr už odplul do vánočního snu a proto připravme candáta, štiku, pstruha a hlavně tolik oblíbeného lososa.

Vychlaďme vína; zářivá, mladá…ale vlastně jaká, bílá nebo červená? Aha, růžová zatím postrádáme.

Hlavně, že máme lososa. Je krásný, růžový a jeho barva oslavuje rozkvétající jaro. Budeme ho vychutnávat, ozdobeného grilovanou zeleninou na sluncem zalité terase.

Grilovaná ryba

A jaké víno? Vybrat to správné, je nedílnou součástí dokonalého stolování. Protože víme, že losos je ryba tučná, k jejímu doprovodu potřebujeme víno svěží. Nejen teplotně, ale i obsahem kyselin. Ty však nesmí výraz vína dominovat. Rozhodněme se pro to, které bude současně vyvážené přítomností alkoholů, bez agresivní sladkosti zbytkových cukrů, ano, suché.

Bílý Sancerre nebo Menetou Salon z Údolí Loiry, voňavé, suché, bílé Bordeaux s dominantou odrůdy bílého Sauvignonu. Vždyť i ušlechtilý vzrušivý alsaský Riesling bude ideálním partnerem.

Je důležité, aby vůně z vybraného vína charakterizovaly tóny citrusových plodů a v chuti svěžest kyselin doprovázela lehká slanost minerálů…harmonie ryby a vína bude báječná!

Přeci jen uvažujeme o víně červeném? Stolovat s námi budou přátelé, nesmlouvaví milovníci vín červených.

Ale dobře víme, že i ta mladá červená vína, nepříliš tělnatá, obsahují určité množství tříslovin, které se vyznačují chutí hořkou. Vždyť i barva jiskrně červená by rybu nepříjemně dráždila! No a vůně? Že by květy růže, pivoňky, neřku-li fialky, třešně, švestky, nebo snad ostružiny či borůvky, lososa, ale jakoukoliv rybu, nevystrašily?

My už naše přátele červených vín přesvědčíme o tom, že principy snoubení pokrmů a vín odpovídají harmonickému akordu barevných, aromatických a chuťových výrazů. 

 

 

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 2000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů