HARMONICKÉ VÍNO
Víno obsahující všechny důležité složky, zejména kyseliny, třísloviny a cukry ve správném, harmonicky sladěném poměru.
HEBKÉ VÍNO
Víno v chuti zcela harmonické, vyrovnané, jemné, poněkud lehčí a měkčí než víno, které nazýváme tělnatým nebo sametovým.
HLOUBKA
Vztahuje se za prvé k hloubce vůně a chutě vína a za druhé k hloubce jeho zajímavosti.
HNILOBNÁ PŘÍCHUŤ
Vada vína způsobená lisováním moštu z nahnilých hroznů.
HOŘKNUTÍ VÍNA
Bakteriální choroba červeného vína. Nejprve se mění barva vína – víno je světlejší a postupně získává hnědavý nádech. Chuť je zpočátku fádní, později až odporně hořká. Víno se obvykle zakalí.
HOŘKOST
Tento projev kvality může být buď nepříjemným prvkem neodborně vyrobeného vína, nebo očekávaná charakteristika některé doposud plně nevyvinuté koncentrace chutí, které se však v průběhu zrání stanou bohatými a delikátními.
HROZNOVÁ CHUŤ
Víno se vyrábí z hroznů a musí tedy obsahovat 100% hroznové chuti, nebude však mít skutečně hroznové aroma, pokud použité hrozny nedosáhnou správné kombinace vyzrálosti a kyselosti.
HŘEBÍČEK
Často součást komplexního buketu vín kvašených nebo zrajících v dubu. Vůně hřebíčku je ve skutečnosti zapříčiněna eugenovou kyselinou, která vzniká během vypalování dubových sudů.
HYBRID
Kříženec dvou nebo více odrůd révy více než jednoho druhu.