Nový Zéland se nachází v severovýchodní části Tichého oceánu a dělí se na severní a jižní ostrov s množstvím malých ostrovů. Mezi nejznámnější patří Cookovy oDstrovy, Rakiura a Chathamovy ostrovy.
ody Nového Zélandu sahají až k Antarktidě. Původní obyvatelé, Maorové, nazvali svou zemi ,,Aotearoa" což v překladu znamená ,,země plná bílé mlhy"
CÉPAGES (odrůdy révy): Sauvignon Blanc, Gewurztramimner, Riesling, Muller Thurgau, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Muscat, Pinot Blanc, Sylvaner, Pinot Gris, Albany surprise, Baco blanc a noir, Sémillon
KLIMA: Je zde chladný, přímořský typ podnebí, často přirovnávaný k podnebí v Bordeaux. Srážky jsou tu všeobecně vyšší. Časté podzimní deště a vysoká vlhkost zapříčiňují zkázu a hnilobu hroznů.
PŮDA: Najdeme zde několik typů půd. Od mělkých jílů na písčitojílovitém základe (Northland), přes těžkou jílovitou půdu na jílovitém podladu (Waikato), nebo aluvialní jílovitou půdu na písčitém nebo vulkanickém základu (Poverty Bay).
HISTORIE: Vinařství zde začalo vznikat už v době kolonizace. James Busby, britský enolog, přišel jako první s nápadem vysázet na jižní části ostrova vinnou révu. Usadil se zde a pěstoval vino v oblasti Waitangi.
Nejstarší dochovaná vinice pochází z roku 1851. V té době bylo vysázeno méně než 400 ha vinohradů na území celého Nového Zélandu. Tato země se potýkala s řadou problémů a zprvu vína chutnala spíše po vinných listech než po hroznech. Na Novém Zélandu je půda dost bohatá na živiny a je zde vysoké množství srážek, a to vše se obyvatelé museli naučit využít a zúročit při pěstování vinné révy.
Počátkem 60. let 19. století byly na Novém Zélendu nejrozšířenějšími odrůdami Muller Thurgau, Gewurztraminer a Chardonnay. Na první významné degustační akci však byla předvedena odrůda Sauvignon Blanc, která dnes tvoří 50% výroby. Nejznámnější Sauvignon Blanc pochází z oblasti Marlborough a svou chutí celou oblast velmi rychle proslavil.
Počet vinařských firem se od 80. let minulého století ztrojnásobil. Dnes převážně díky technologii a vzrostlým, starým vinohradům mohou vinařství konkurovat i francouzským vinařům.
VINAŘSTVÍ: Nejznámnější vinařské oblasti můžeme nalézt na jižním ostrově a hlavní oblastí je bezpochyby Marlborough.
Dnes se na Novém Zélandu nachází více než 29 000 ha vinic. Za vína z této země je často nutné zaplatit relativně vyšší cenu, nicméně cena se zde rovná kvalitě.
Dnes je Nový Zéland největším producentem Sauvignon Blanc na světě, toto víno může soupeřit s francouzským Sancerre. V posledních 20ti letech získala značný rozvoj i odrůda Pinot Noir, které se zde daří v závislosti na vysokém potenciálu terroiru, který je vhodný pro tuto odrůdu.
Sběr hroznů začíná v průběhu dubna. Většina vinařství je typu ,,butique", s maými, ale dobře zařízenými provozovnami. Často se používají značkové sudy z dubového dřeva.