"Víno si zaslouží víc než jen být bezmyšlenkovitě vypito. Takový přístup nejenže vede k neporozumění jeho senzorického výrazu, ale ani vínu nedovoluje vyprávět svůj příběh." - Hynek Vich
Odjezd
Nedávno jsme se vydali za víny šampaňskými a burgundskými. Když vezmeme v úvahu rozsáhlost území Francie a disperzi vinohradů, nejsou si jejich rodiště příliš vzdálená.
Bylo nás osm milovníků vína a při setkání v restauraci „U Malířů“, jsme se posilnili před brzkým ranním odjezdem, bohatou snídaní. Po českých a německých dálnicích, v očekávání požitků a vinných příběhů, cesta rychle ubíhala a v odpoledních hodinách jsme sklenkou vína šampaňského, oslavili vstup na území Francie.
Příjezd – Champagne
V kraji Champagne je charakter, výraz a osud vín propojen s místními událostmi. Vůně, chutě a aroma vyprávějí o klíčových obdobích, osudechvinařů, o podnebí které hýčkalo či trýznilo vinou révu a o zemi, která vínům vdechla svoji jedinečnost.
Champagne je kraj historie spletité, ne vždy radostné, ale bezpochyby slavné. Na svazích vlevo od dálnice nás pozorovaly vinohrady, kterým kraluje odrůda Pinot Noir. I při rychlé jízdě jsme spatřili, nad vesnicí Verzenay, impozantní siluetu větrného mlýna, datující z roku 1818 a restaurovaného po druhé světové válce.
Po příjezdu do Remeše, které je sídlem významných producentů šampaňských vín a po ubytování v moderním hotelu, jsme zamířili pozdravit katedrálu, kde byli téměř všichni francouzští panovníci korunováni. Již tradičně byl pro nás připraven stůl v exteriéru vinného baru.
První ochutnávka
Šampaňské Lanson brut perlivým zavýsknutím oslavilo náš příjezd. Pozvedli jsme sklenice zpívajících perliček a připili soše usmívajícího se anděla, který nám kynul z portálu Božího chrámu.
Šampaňská suchá vína - brut, skvěle otevírají apetit a nám stačilo přejít na druhou stranu chrámového náměstí a usadit se u rezervovaného stolu v brasserii Au Bureau. Čekání na předkrm jsme vyplnili výběrem vína a zvolili alsaský Pinot Gris. Jak báječný společník k sýrovému koláči, na kterém jsme si všichni gurmánsky pochutnali! O tom, že skvělý aperitiv nás naladil na bohatou večeři, nebylo pochyb. Holdovali jsme konfitované kachně, grilovanému hovězímu roštěnci, i pečenému vepřovému kolenu. To vše v doprovodu štědrého červeného burgundského Nuits Saint Georges
I když nás sýry lákaly, tak závěr gastronomické fanfáry jen někteří z nás osladili lahodným čokoládovým desertem.
Procházkou usínajícím městem jsme komentovali naše pocity z končícího dne a již se těšili na bohatý program dnů následujících.